Eğitim Sitesi

Forum Nedir? Forum Hakkında Kısaca Bilgi

Forum Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Forum:

Roma kentlerinde pazar yerinin, resmi ve dinsel yapıların yer aldığı alandır. Forumlar aynı zamanda halk için gezinti alanı, dinsel törenlerin, şölenlerin, şenliklerin, oyunların ve siyasal tartışmaların yapıldığı alanlardır.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Forum:

1- Antik Roma kentlerinde, kent merkezinde yer alan, içindeki ve çevresindeki yapılarla Yunan kentlerindeki agora ile aynı işlevi taşıyan alan.

2- Romalılarda kentin çekirdeğini oluşturan pazar yerine verilen ad. Hellen agoralarında olduğu gibi Roma forumlarında da kamusal ve dinsel yapılar yer alırdı.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Forum:

Bazı sorunların görüşülerek karara bağlandığı genel toplantı.

Panelin devamında yapılan, dinleyicilerin de tartış-maya katıldığı konuşmalardır. Forum, aslında başlı başına bir tartışma türü değildir, toplu tartışmaların önemli bir bölümüdür. Foruma panelin devamı da denebilir. Çünkü panel sonunda dinleyiciler, konuşmacılara sorular sorabilir. Bu sorularla tartışma, konuşmacılardan dinleyicilere de geçebilir. İşte tartışmanın dinleyicilere de geçtiği bu tür tartışmalara forum denir. Forum da diğer tartışma türleri gibi bir başkan tarafından yönetilir. Forum sayesinde dinleyiciler konu üzerinde daha aktif düşünme olanağı bulur.
Forumu panel ve açık oturumdan ayıran özellik, konuşmaların sonunda dinleyicilerin de tartışmaya katılıp düşüncelerini anlatabilmeleridir.

 

Sanat Terimi Olarak Forum:

Eski Roma'da agora karşılığı olan kamu binaları ile çevrili meydan. Eski Romalıların pazar yerine verdikleri ad.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Şiilik: İslamda, Hz. Muhammed'in ölümünden sonra, Hz. Aki'nin ilk halife olması gerektiğini, imametin de onun soyundan gelenlerin olduğunu ileri süren bir inanç yolu.

    Gregoryen Takvimi: Güneş yılını esas alır. Temeli Mısırlılara dayanır. Romalılar Sezar zamanında Jülyen takvimi olarak düzenlenmiş ve kullanılmıştır. Yeniçağ'da Papa XII. Gregoryan tarafından yapılan yeni düzenlemeler nedeniyle Gregoryan Takvim'i olarak anılmıştır. 1926'dan beri Miladi Takvim adıyla ülkemizde de kullanılmaktadır.

    Sicil: Resmî belgelerin kaydedildiği kütük.

    Abdal: 1- Toplumdan uzak, son derece gösterişsiz bir yaşam sürdüren, yoksul ve düşkünleri koruyan, geleceği bilen ve felaketleri önleyebilen kişiler olduğuna inanılır. 2 - Tasavvufta, çeşitli tarikatlarda derviş ermiş erişmiş 3- Anadolu'da yaşayan göçebe bir Alevi Türkmen topluluğunun adıdır. 4- Afganistan topraklarındaki bir Türk boyunun adı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü