Eğitim Sitesi

Forte (İt.) Nedir? Forte (İt.) Hakkında Kısaca Bilgi

Forte (İt.) Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Forte (İt.):

Kuvvetli, güçlü gürlükte çalınması öngörülen, f harfiyle gösterilir. (f) belirtecinin bulunduğu yerde, parça gür sesle okunur.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Edvar: Alaturka müzik kurallarını inceleyen eser.

    Kadans: 1. Bir müzik tümcesinin sonunda yer alan notalar veya akorlar öbeği. Karara varış. Durgu. 2. Yorumcunun ustalık düzeyini değerlendirmek üzere bir konçertonun bölüm sonlarına doğru solistin orkestradan ayrılıp kendi başına yorumladığı bölme. Kadenz (Al.), Cadenza (İt.).

    Arpeggio (İt.): Arpej. Akor seslerini birlikte çalmaktansa açarak art arda çalmak veya söylemek. Arp gibi çalmak. Kırık düzen, kalıp düzenin karşıtı.

    Bozuk: Bağlamanın ikinci bir adına Bozuk denir.15-18 perdesi vardır. Üçerli gruplar halinde 9 tel takılır. Ortaya iki sarı ve bir ince çelik tel, üste ve alta ise birer kalın sarı ve ikişer çelik takılır. Sarı teller çelik tellere göre bir oktav daha pes akort edilir. Tatlı bir sesi vardır, genellikle Güney ve Ege yörelerimizde Bozuk olarak bilinir ve çalınır. Bozuk düzeni oldukça yaygındır. Atasözü gibi dillerden düşmez. Akortları ise alt (la) orta(re) üst (sol) seslerine düzenlenir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü