Eğitim Sitesi

Fixed Aperture Nedir? Fixed Aperture Hakkında Kısaca Bilgi

Fixed Aperture Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Fixed Aperture:

Sabitlenmiş diyafram demektir. Normalde zoom objektif geniş açıdan dar açıya doğru gittikçe diyafram değişir. Fakat dijital kamerada diyaframı sabit tutacak bir opsiyon var ise odak uzaklığına bakmaksızın diyafram hep aynı değerde kalarak çekim yapılabilmesidir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Odak Düzlemi Örtücü: Odak düzleminin hemen önünde yer alan ve film yüzeyini tarayarak görüntünün oluşmasını sağlayan örtücü türü.

    Teleobjektif: Standart objektiflerden daha büyük odak uzaklığına sahip objektiftir. 35mm formatında, 65mm'den büyük odak uzaklığına sahip objektifler teleobjektif olarak adlandırılır.

    İç Yansıma: Fotoğrafın oluşmasına katkıda bulunmayan ve ışık lekeleri oluşturarak kontrastın (Zıtlık, Tezat, Karşıtlık) azalmasına neden olan ışığın sebep olduğu görüntü kalitesinde düşüştür. Işığın objektif içerisinde mercekler arasında yansıması nedeniyle oluşur. Özellikle ters ışıkta ve çok mercekli (daha fazla yansıma yaratan yüzeyin bulunması nedeniyle) objektiflerde meydana gelir. Yansımayı engelleyen katmanlarla kaplı mercek kullanımı gibi teknolojiler ve parasoley (güneşlik) kullanımı ile azaltılabilmektedir.

    Çok Işıklı Görüntü: Açık tonların baskın olduğu bir görüntü. Çok ışıklı bir görüntünün etkisi biraz daha pozlandırılarak arttırılabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü