Eğitim Sitesi

Fırtına Nedir? Fırtına Hakkında Kısaca Bilgi

Fırtına Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Fırtına:

Şiddetli rüzgâr ve bunun çöllerde veya denizlerde meydana getirdiği dalgalanmalar. Meteoroloji uzmanları, hızı saatte 100 km'yi geçen rüzgârlara fırtına derler. Fakat halk arasında fırtına denilen birçok rüzgârın hızı bundan azdır. Denizciler arasında da saniyede 15 metreden daha hızlı esen rüzgârlara fırtına denir.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Fırtına:

Şiddetli rüzgâr ve yağışlı havalar için verilen genel ad.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Granit: İç püskürük bir taştır. Kuvars, mika ve feldspat mineralleri içerir. Taneli olması nedeniyle mineralleri kolayca görülür. Çatlağı çok olan granit kolayca dağılır, oluşan kuma arena denir.

    Sit Alanı: Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari vb. özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış doğal özellikleri ile korunması gereken alanlar.

    Epirojenez: 1- Yer kabuğunda meydana gelen geniş alanlı alçalma ve yükselmelerdir. Aynı zamanda kıta oluşum sürecine verilen addır. 2- Karaların toptan alçalması ya da yükselmesi olayına epirojenez denir.

    Barkan: Rüzgarların taşıdıkları kum ve tozları hilal şeklinde biriktirmesine denir. Çöllerde yaygın olarak görülür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü