Eğitim Sitesi

Firavun Nedir? Firavun Hakkında Kısaca Bilgi

Firavun Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Firavun:

Eski Mısır hükümdarlarına verilen addır. O dönemlerde Mısır'da üretim araçları üzerinde özel mülkiyetin ol maması, her şeyin devlete devletin de, firavunlara ait olması bu hükümdarlara olağanüstü bir iktidar gücü vermiştir. Bu güç firavunlara tanrıkral özelliği kazandırmıştır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Firavun:

Eski Mısır krallarına verilen unvan.

 

Sanat Terimi Olarak Firavun:

Eski Mısır hükümdarlarına verilen unvan.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Firavun:

Eski mısırda hükümdarlara verilen unvan.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Onlu Teşkilat: Tarihte düzenli ilk Türk ordusunu Mete Han MÖ 209'da kurmuştur. Mete Han'ın ordusunda, 10 000 atlıdan oluşan en büyük birlik "tümen" olarak adlandırılmıştır. Tümenler binlere, binler yüzlere, yüzler onlara ayrılmış, her birinin başına tümenbaşı, binbaşı, yüzbaşı ve onbaşı rütbelerine sahip komutanlar görevlendirilmiştir. Mete Han'ın kurduğu bu sisteme onlu teşkilat adı verilmiştir. Onlu teşkilat, günümüze kadar hüküm süren diğer Türk devletleri ile süregelmiştir. Asya Hunları, Avrupa Hunları, Kök Türkler, Selçuklular ve Osmanlılar Dönemi'nde Türk ordusu bu sistem sayesinde dünyanın sayılı ordularından birisi olmuştur. Ayrıca geçmişten günümüze dünyadaki modern ordular, bu onlu teşkilatı temel alarak ordularını bu şekil düzenlemiştir. Türk toplumlarındaki onlu teşkilatın sosyal ve idari açıdan iki önemli işlevi vardır. Bunlardan biri devlet güçlerinin tümü (boy, soy gibi) ayrımlara bakılmadan onlu sisteme göre bölünmüş ve merkezden atanan komutanlar aracılığı ile hükümdara bağlanmıştır. Böylece herkesin birbirine yardımcı olduğu bir millet birliği meydana getirilmiştir. İkinci işlevi de devletin bütün idarecileri, aynı zamanda asker oldukları için ordunun görev ciddiyeti sivil ve idari yapıya yansımıştır. Böylece devletin askerî disiplin içinde çalışması temin edilmiş ve bu durum Türklere neden ordu-millet denildiğini de açıklamıştır. Kaynak: Tarih 9 Ders Kitabı (MEB)

    Karşı Devrim: Bir devrimin getirdiklerini ortadan kaldırmak ve geriye döndürmek için girişilen siyasal eylemdir. Ülkemizdeki karşı devrimciler takiyye yoluyla kendilerini gizlemeye çalışırlar. Amaçlarına ulaşmak için yüce dinimizi kullanır, her yolu dener, her türlü ahlaksızlığı yaparlar.

    Zanaatkâr: Belli bir zanaatı meslek edinmiş

    Meşru: Yasal.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü