Eğitim Sitesi

Filayağı Nedir? Filayağı Hakkında Kısaca Bilgi

Filayağı Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Filayağı:

Büyük kubbeli yapılarda kubbe, yarım kubbe ya da tonozları taşıyan ayak.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Hünkâr Mahfili: 1. Camilerde hükümdara ayrılan bölüm. Bazen galerinin bir bölümü, bazen ayrı bir daire şeklindedir. 2. Osmanlı camilerinde padişaha ayrılmış, cami zemininden yüksekte, ayrı kapısı ve merdiveni olan yer.

    Kabartma: 1. Rölyef olarak da bilinir. Bir düzlem üstüne tasarlanıp gerçekleştirilen heykelcilik ürünü. Kabartmada, üç boyutlu heykele özgü niteliklerin yanı sıra perspektif gibi iki boyutlu resimsel ögelerden de yararlanılır. Taşın yanısıra ahşap, metal, seramik, pişmiş toprak, fildişi ve alçı en yaygın kullanılan malzemeleridir. 2. Bir biçimin veya bir süslemenin düz yüzey üzerindeki çıkıntısı. Kil, alçı, taş vb. işlenebilir gereçleri girintili çıkıntılı yüzeyler durumunda biçimlendirerek yapılan eser. 3. Kil, alçı, taş vb. işlenebilir gereçleri alçaklı yüksekli yüzeyler hâlinde biçimlendirerek yapılmış eser.

    Lonca: Belli bir iş kolunda usta, kalfa ve çırakları içine alan dernek.

    Non-Figüratif Sanat: Soyut sanat olarak da bilinir. Renk, çizgi, kütle, ton gibi çeşitli biçim öğelerinin bilinen nesnelere benzemeyecek biçimde kullanımı sonucu ortaya çıkan organik ya da biorganik imgelerle oluşturulan düzenlemeler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü