Eğitim Sitesi

Ferman Nedir? Ferman Hakkında Kısaca Bilgi

Ferman Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ferman:

1- Osmanlı padişahlarının yazdığı herhangi bir konu üzerine uyulması gerekli hükümleri taşıyan resmi buyruktur, yazılı padişah emri.

2- Divan tarafından padişah adına çıkarılan ve kesin nitelik taşıyan devlet emri.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ferman:

1. Buyruk, emir.

2. Osmanlı Devleti'nde padişahın verdiği, uyulması gerekli hükümleri taşıyan yazılı buyruk, yarlık. "Osmanlı Devleti'nde padişahın fermanı kanun sayılırdı."

 

Hukuk Terimi Olarak Ferman:

Bir kararın yerine getirilmesi için padişahtan çıkan tuğralı emir.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Ferman:

Padişahlar tarafından her hangi bir konuda yazılan buyruk.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Ferman:

Ferman, kelime itibariyle emir, irade, buyruk anlamlarını taşır. Baş tarafı tuğralı ve çoğu kez tezhipli uzun kâğıtlara yazılmış padişah buyrukları. Bir iş veya maslahat siparişini mutazammın padişah tarafından verilen yazılı emir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Turancılık: Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında, Osmanlılık ve İslamcılık akımları karşısında, Avrupa'daki ulusçu akımların da etkisiyle, yeryüzündeki bütün Türkleri tek bir yurt ve tek bir bayrak altında birleştirmeyi amaçlayan ırkçı akım.

    Farmakoloji: Tıp ilaçlarının etkilerini ve kullanılışını inceleyen bilim dalı.

    İnkılap: Bir halden başka hale dönüşme, biçim değiştirme, devrim anlamına gelir. Diğer taraftan, inkılap, toplumların çeşitli alanlarda, toplumun ihtiyaçlarına göre birtakım düzenlemelerle birlikte yeni bir düzen getirmesidir. Atatürk inkılapçılığı; toplumsal ihtiyaçları karşılamak için kurallar koymayı, düzenlemeler yapılırken izlenecek yol ve yöntemler belirlemeyi öngörür.

    Örfi İdare: Sıkıyönetim. Olağanüstü zamanlarda ve durumlarda ülkede güvenliğin sağlanması için ordunun yardımıyla gerçekleştirilen yönetim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü