Eğitim Sitesi

Fenotip Nedir? Fenotip Hakkında Kısaca Bilgi

Fenotip Terimi Hakkında Bilgiler

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Fenotip:

Herhangi bir kalitatif ya da kantitatif karakter yönünden bireylerin gözle görülebilen ya da bir ölçü veya tartı birimiyle belirlenebilen özelliklerin değeri o bireyin söz konusu karakter yönünden fenotipini oluşturur.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Fenotip:

Canlının  dış görünüşünü diğerlerinden ayıran belirgin özelliğidir. Uzun boylu olma, kırmızı çiçek açma gibi.

 

Biyoloji Terimi Olarak Fenotip:

1-Anne ve babadan üreme olayı ile yavruya aktarılan genlerce oluşturulan karakterlerin dış görünüşüne, gözlemlenebilir özelliklerine denir. Canlı fenotiplerin oluşmasında gen ve çevre etkileşmesi görülür.

2-Bir organizmanın kalıtsal yapısının dıştaki görünür ifadesidir.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Fenotip:

Herhangi bir kalitatif yada kantitatif karakter yönünden bireylerin gözle görülebilen ya da bir ölçü veya tartı birimiyle belirlenebilen özelliklerin değeri o bireyin söz konusu karakter yönünden fenotipini oluşturur.

 

Genetik Terimi Olarak Fenotip:

Bir canlının gözle görünür özellikleri. Anne ve babadan üreme olayı ile yavruya aktarılan genlerce oluşturulan karakterlerin dış görünüşüne denir. Canlı fenotiplerinin oluşmasında gen ve çevre etkileşmesi görülür.

Örnek: Göz renginin siyah, mavi, yeşil oluşu, saç şeklinin düz, kıvırcık olması, kan gruplarının A,B... olması gibi.

 

    Benzer Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimleri

    Soy Kütüğü: Pedigri düzenlemeye esas olacak bilgilerin düzenli olarak toplandığı veri tabanı.

    Genotip: Bir bireyin zigot oluşumuyla birlikte sahip olduğu , büyük ölçüde ömür boyunca değişmeden kalan bireyin taşıdığı genlerin tümüne denir.

    Popülasyon: Sınırlı bir çevrede yaşayan aynı tür organizma topluluğuna popülasyon denir.

    Akarlar: Artropoda şubesinde bulunan keneler dışında kalan, Acarina dizisinde yer alan yaklaşık 30. 000 türü bulunan, 0.2-4 mm büyüklüğünde nispeten küçük canlılar olup vücut biçimleri gibi ağız organelleri ve ekstremite yapıları akarların farklı grupları arasında belirgin farklılıklar gösteren, preozoma ve opisthozomaları kaynaşmış ve az çok yuvarlak bir vücut hâline gelmiş, var olduğunda gözler preozomanın yüzeyinde bulunan, kitin içeren dış iskeleti az veya çok sklerotinize olmuş, üç bacaklı larva, genellikle iki nimf evresi ve dört çift bacaklı genital olarak etkin erişkinler olmak üzere 3 gelişim evresi bulunan canlılar. Bu takımda Acaridae, Dermanyssidae ve Trombiculidae aileleri ve bu ailelerde veteriner ve beşeri hekimlik için önemli olan Acarapis, Acarus, Allodermanyssus, Bryobia, Cheyletiella, Chorioptes, Demodex, Dermanyssus, Dermatophagoides, Echinolaelaps, Eutrombicula, Glycyphagus, Knemidokoptes, Lynxacarus, Myobia, Neoschoengastia, Notoedres, Ornithonyssus, Otodectes, Pneumonyssus, Psorergates, Psoroptes, Pyemotes, Rhizoglyphus, Sarcoptes, Tetranychus, Trombicula ve Tyrophagus cinsleri bulunmaktadır, Astigmata.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimleri Sözlüğü