Eğitim Sitesi

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü

Mazoşizm

Kendine acı verdirerek cinsel doyum sağlama tutkusu ve eylemi olarak kendini gösteren bir cinsel sapıklık (paraphilia) tır. Bir kişilik bozukluğu olarak da görülür. Freud'a göre kişinin yıkıcı ya da yok edici eğilimlerini kendi benliğine yöneltmesi.

Meal

Tercümeden biraz daha geniş olarak yapılan çevirilerdir.

Meclis

Bir konuyu konuşmak veya görüşmek için yapılan toplantı.

Mecmua

Dergi.

Meditasyon

Beden üzerinde ruhsal denetim sağlayarak gerginlikten ve kaygıdan kurtulmaya meditasyon denir. Meditasyon sırasında kişi, kasların gerginliğini, solunum gibi bedensel işlevleri belirli ölçüde denetim altında tutar.

Medya

Büyük iletişim ve yayın organlarının bütünü.

Mekan Algısı

Gözleyenin, belirli bir nesnenin yön, büyüklük, biçim, uzaklık gibi özellikleri üzerine duyu organları yoluyla edindiği algıya denir.

Mekanik Zeka

Araç, gereç ve makineleri yapıp kullanmada kendini gösterir. Çocukluk yıllarında kendini gösteren bu zeka, bozulan bir oyuncağı tamir ederken, yap-boz türü oyuncaklarla uğraşırken yoğun biçimde kullanılır.

Mekanizm

1- Evrende her şey nedensellik ilkesine göre oluşmuştur.

2- Doğal, biyolojik ve psikolojik tüm fenomenlerin, son çözümlemede fiziki fenomenlerden başka hiçbir şey olmadığını ve bütün fenomenlerin yalnızca maddi değişmeler ya da hareket halindeki madde aracılığıyla açıklanabileceğini savunan ve canlı doğayla cansız doğa arasında hiçbir ayırım gözetmeyen görüş.

3- Evreni bir makineye benzetip evrendeki her şeyi mekanik yasalarla açıklayan yaklaşım.

Menkul

Taşınır. Bir yerden bir yere taşınabilen (mal).

Mensup

Bir yerle veya bir kimseyle bağlantısı olan, ilişkili.

Merci

Başvurulacak yer veya makam.

Meşrep

Yaradılış, huy, karakter, mizaç, davranış biçimi.

Meşru

Kamuoyu tarafından onaylanmış olan kural veya durumlar. Yasal. Yasaya, dine uygun olan.

Meşruiyet

1- Yasaya uygunluk anlamına gelir.

2- Siyaset biliminde, politik bir sisteme, devlete veya hükümete itaat edilip edilmemek, bir teoriyi benimseyip benimsememek gerektiğini belirleyen durum; bir iktidar sahibinin veya kural sisteminin haklı olması, siyasi iktidarın halkın rızasına ve onayına dayandırılması durumu.

Meşrutiyet

Hükümdarlıkla yönetilen bir ülkede hükümdarın başkanlığı altında parlamento yönetimine dayanan hükümet biçimi.

Meta

Kullanım ve değişim değeri olan şeylerin bütünü. Mal, ticaret malı, sermaye.

Metafizik

1- Doğaüstü konuları ele alan bunları akıl yoluyla açıklamaya çalışan evren ve insanla ilgili çürütülmesi ve ispatlanması mümkün olmayan yorumlar getiren felsefe alanı metafiziktir. Metafizik kavramı Aristo'nun yazılarını düzenleyen öğrencilerince kullanılmış, Aristo'nun fizikle ilgili yazılarından sonra yazılanların Metetafizika (fizikten sonra gelen) olarak adlandırılmasıyla doğmuştur. Metafiziğin konusu Aristo tarafından varlığın ilk nedenlerinin araştırılması olarak belirlenmiştir. Metafizik tarihsel gelişim sürecinde varlığa, bilgiye, insana; Tanrı ve ruh gibi doğaüstü kavramlarla yaklaşmış duyu organlarının kavradığı nesnel gerçekliği dışlamıştır.

2- Varlığın son temelleri, özü ve anlamı üzerine öğretiler. Bilimin ele alamadığı konuları inceleyen bilgi dalı

Metafizik

Tanrı, ruh, ölümsüzlük vb. soyut(deney ve gözlem dışı)konuları ele alan felsefe disiplinidir. Ayrıca metafizik kelimesi duyularla algılanamayan, deney ve gözlem dışı anlamında da kullanılır. Örn:Ruh metafizik bir kavramdır.

Metropol

Sanayileşme sonucu bazı kentlerin tek merkezli olmaktan çıkıp çok merkezli duruma gelmesiyle ortaya çıkan farklılaşmış kent yapısı.

Diğer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

İlk Sayfa ... 29 30 [31]32 33 ... Son Sayfa

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 1080

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa