Eğitim Sitesi

Faşizm Nedir? Faşizm Hakkında Kısaca Bilgi

Faşizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Faşizm:

İtalya'da Mussolini'nin önderliği altında 1919'da başlayan, adını 1922-1943 yılları arasında iktidarda bulunan Faşist partiden alan, sendikalara, meslek kuruluşlarına dayanan, devlet sınırlarını genişletmek ereğini güden, tüm yetkilerin tek partinin ve tek kişinin elinde bulunduğu devlet düzenine verilen ad.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Faşizm:

İtalya'da 1922-1943 yılları arasında etkinliğini sürdüren, meslek kuruluşlarna dayanan, devlet sınırlarını genişletmeyi, amaçlayan, yetkinin, tek partinin elinde toplandığı düzen. Demokratik düzenin yerine aşırı bir ulusçuluk ve baskı düzeni kurmayı amaçlayan öğreti.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Rütbe: Askerlere, devlet memurlarına ya da halktan bazılarına ve Topçu Başılarına verilen derece, paye ve unvan hakkında kullanılan bir deyim.

    Ashab: Hz. Muhammed'in meclislerinde ve konuşmalarında bulunanlar, sahabeler.

    Emperyalizm: Bir ulusun bir başka ulusun ya da başka ulusların topraklarını ele geçirerek yayılması, onları siyasal ve ekonomik egemenliği altına alması demektir. Kapitalizmin ulaşabileceği en üst seviyedir.

    Hareket Ordusu: 13 Nisan 1909 tarihinde, İstanbul'da çıkan 31 Mart gerici ayaklanmasını bastırmak amacıyla kurulan ve adını Mustafa Kemal'in verdiği ordudur. İttihat ve Terakki Partisi yandaşı subayların komuta ettiği birliklerden oluşturulmuştur. Selanik'te kurulan bu ordu İstanbul'a gelerek ayaklanmayı kanlı bir şekilde bastırmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü