Eğitim Sitesi

Faktör Nedir? Faktör Hakkında Kısaca Bilgi

Faktör Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Faktör:

Mendel, özelliklerin kalıtımından sorumlu birimlere faktör adını vermiştir. Bu kalıtım faktörlerinin, yani genlerin, kromozomlar üzerinde yer aldığı ve onlarla birlikte kalıtıldığı düşüncelerini 1902 yılında Walter S.Sutton ve Theodor Boveri ortaya koymuştur. Kalıtımın kromozom teorisi olarak bilinen bu teori, genlerin kromozomlar üzerinde aktarıldığına doğrudan kanıtlar sağlayan Morgan ve Bridges'in çalışmalarıyla desteklenmiştir.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Faktör:

Etmen.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Faktör:

Etki eden, etmen.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Krossing Over: Mayoz bölünmede, tetratların kromotidleri arasında karşılıklı gen alış-verişi, parça değişimi olayıdır. Bir kromozom üzerinde bulunan genler birbirinden ne kadar uzaksa, krossing over olasılığı da o kadar fazladır. Başka bir ifadeyle, krossing over olasılığı, genlerin birbirlerine olan uzaklığı ile doğru orantılıdır. Mayoz bölünme sırasında gerçekleşen krossing over ile bağlı genler birbirinden ayrılır ve yeni kombinasyonları ortaya çıkar.

    X Kromozomsuz Düşük: X kromozomu taşımayan bir yumurta hücresinin Y kromozomu taşıyan bir spermle döllenmesi sonucu oluşacak bireylerin yaşama şansları yoktur. Çünkü hiçbir embriyo X kromozomu olmadan gelişemez. Bunun nedeni X kromozomunun bazı yaşamsal öneme sahip genleri üzerinde taşımasıdır.

    Melez: Herhangi bir karakter yönünden farklı iki arı dölün çaprazlanması sonucu oluşan heterozigot döl.

    Gen Terapisi: Virüsler kullanılarak hücrelerdeki genlerin bozuk olanları sağlam olanları ile yer değiştirebilir. Bu tekniğe gen terapisi denir. Gen terapisi sayesinde kalıtsal hastalıkların olumsuz etkileri ortadan kaldırılabilir. Böylece genetik hastalıklara sahip insanlar sağlıklı yaşayabilirler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü