Eğitim Sitesi

Faiz Nedir? Faiz Hakkında Kısaca Bilgi

Faiz Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Faiz:

1- Üretim faktörlerinden sermayenin elde ettiği getiridir. Diğer bir ifade ile ödünç alınan paranın kullanımı için ödenen fiyat.

2- Bir borcun genellikle toplam meblağın yüzdesi olarak belirlenen ücreti. Faiz oranı belirtilen dönem için ücretlendirilir. Mesela yıllık yüzde on beşlik faiz oranı bir yıllığına borç alınan her 100Є için ücretin (diğer masraflar hariç) 15Є olması anlamına gelir. Ayrıca Yıllık Yüzde Oranına bakın.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Faiz:

Ödünç verilen paraya karşılık geri ödenen paraya denir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Faiz:

Üretim sürecine parasal (yada değişim değeri olan herhangi bir değer) desteğini yatıran sermayenin, üretim sürecinden elde ettiği gelir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Fâiz:

Ödünç vermekte, rehinde ve alış-verişte, alıcıdan veya vericiden birinin ötekine karşılıksız vermesi şart edilen fazla mal, para veya menfaat. Ribâ.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Teminat Tamamlama (Margin call): Açılan pozisyonun tersine piyasa hareketi sonrası pozisyonun performansını garanti etmek için satımcı veya brokerin ek fonlar veya başka teminatlandırabilir enstrümanlar talep etmesine verilen tanımlamadır.

    İhracat Desteği: Kamu yararına olduğu düşünülen bir işletmeyi teşvik etmek için hükümet tarafından ödenen belirli bir para.

    Halka Açık Anonim Ortaklık: Hisse senetleri halka arz edilmiş olan veya halka arz edilmiş sayılan anonim şirketlerdir.

    Pozisyon Kapatma Emri: Açık pozisyonun kapatılması amacıyla verilen emir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü