Eğitim Sitesi

F-Durağı Nedir? F-Durağı Hakkında Kısaca Bilgi

F-Durağı Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak F-Durağı:

Bir f-durağı filme ulaşan ışığın değerini iki misli değiştirmek demektir. Diyafram açıklığını 2'den 2.8'e değiştirme, filme ulaşan ışığı ilkinden 1/4 oranında indirmek anlamına gelmektedir. Buna kıyasla diyafram açıklığını 2'den 1.4 'e değiştirme filme ulaşan ışık miktarını iki katına çıkarmaktır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    JPEG: 1- (Joint Photographic Experts Group) Neredeyse tüm dijital fotoğraf makineleri tarafından görüntülerin küçük boyutlarda sıkıştırılarak saklanabilmesi amacıyla kullanılan dosya türüdür. Bu nedenle ve tüm renk skalasını(Gösterge çizelgesi) kapsaması nedeniyle, internette fotoğraf için standart formattır. Değişik sıkıştırma dereceleri vardır ve sıkıştırma oranının artması ile görüntü kalitesi de düşer. (Joint Photographic Experts Group) 2- JPG olarak ta ifade edilir. En yaygın olan resim dosya formatıdır. Resmin 4, 8 veya 16 kat sıkıştırılarak muhafaza edilmesini sağlar. Sıkıştırma oranı arttıkça resimde gerçekleşen veri kaybı da çoğalır. Fakat bu daha çok profesyonel anlamda resim ile uğraşan kimselerin hassasiyetine giren bir konudur.

    SD/SDHC (Secure Digital/High Capacity): En yaygın kullanılan bellek kartı biçimidir. Birçok dizüstü bilgisayarda bu kartı doğrudan bağlayabileceğiniz bir okuyucu bulunmaktadır. Son yıllarda SDHC adı verilen yeni bir standart ortaya çıkmıştır. 2 GB'ın üzerinde depolama alanı sağlayan SD kartlar bu standarda uymaktadır. miniSD gibi çok fazla kullanılmayan ve microSD gibi neredeyse telefonların standart kart biçimi olan türevleri de vardır. Bu kartlar temelde aynı olmakla birlikte biçim olarak farklıdır.

    Objektif Kavrama Gücü: Herhangi bir objektifin kullanılır niteliklere sahip olacak biçimde üretebildiği en geniş alan. Bu alanın dışındaki görüntüde çeşitli bozukluklar söz konusudur.

    Kart derecesi: Fotoğraf kartının kontrastlık derecesidir. 0-1 derece kartlar yumuşak, 2-3 derece kartlar normal, 4 ve üzerindeki kartlar sert kontrastlıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü