Eğitim Sitesi

Ezgi Nedir? Ezgi Hakkında Kısaca Bilgi

Ezgi Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Ezgi:

Belli bir kurallara göre düzenlenmiş, kulağa hoş gelen ses dizisi, haz, nağme, melodi, şarkı. Mélodie (Fr.).

 

Edebiyat Terimi Olarak Ezgi:

Belli bir kurala göre oluşturulan ses dizesi, beste.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Obua: Nefesli çalgı. 17. Yüzyıldan sonra kullanılmaya başlanan yeni bir müzik aletidir. Çift veya tek boru, bir dil ve 9 ila 14 arası ses düğmeleri vardır. Modern obua tahtadan, koni şeklinde karakteristik tatlı bir sese sahiptir. Barok zamanında en sevilen müzik aletlerinden biri olan obuanın iki çeşidi vardır: "Oboe d'amore - Aşk obuası" ve "Oboe da caccia - Av obuası". Bach bu iki çeşit alet için çeşitli eserler yazmıştır. Daha tiz sesli olan "Oboe da caccia"dan İngiliz kornosu denilen müzik aleti doğmuştur.

    Senfoni: 1- Orkestra için yazılmış genellikle dört bölümden oluşan uzun bir şiir niteliğindeki müzik eseri. 2- Eski çağlarda ses ve çalgı birliği temelinden doğan sözcük. 17. yüzyılda operaların giriş müziği, uvertür de Sinfonia olarak adlandırılır. Orkestra için yazılmış; genellikle dört bölümlü, uzun süreli müzik yapıtı. (Yun. Sinfonie, İtal. Sinfonia)

    Rhytmus (Ritim): Kompozisyon tekniğinde ve bir çalgının çalınmasında çok önemli rol oynayan bir ölçüdür. Bir eserin bütün anlamını verir. Dans ve marşlarda belirli ritmler vardır.

    Register: Orgda çeşitli ses karakterleri. Bunlar çeşitli sayıda olurlar. Büyük orglarda sayıları çoktur. Içerdikleri ses karakterlerinin farklı adları vardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü