Eğitim Sitesi

Eşeyli Üreme Nedir? Eşeyli Üreme Hakkında Kısaca Bilgi

Eşeyli Üreme Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Eşeyli Üreme:

1. Eşey hücreleri meydana getirerek erkek ve dişi üreme hücrelerinin birleşerek zigotu meydana getirmesiyle gerçekleşen üreme şekli.

2. Farklı iki eşey hücresinin birleşmesiyle bir canlı oluşması.

3. Erkek ve dişi bireylerin üreme hücrelerinin birleşmesiyle meydana gelen üreme.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Eşeyli Üreme:

1- İki ayrı cins hücrenin ( sperm ve yumurta hücresi) birleşmesiyle olan üreme şekli.

2- Farklı iki eşey hücresinin birleşmesiyle bir canlı oluşması.

 

Genetik Terimi Olarak Eşeyli Üreme:

Farklı iki eşey hücresinin birleşmesiyle bir canlı oluşması.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Diploit Partenogenez: Bu tip partenogenezde, - Yumurta ana hücresi mayoz bölünme geçirmez. - Yumurtanın kromozom sayısı diploittir. - Diploit kromozomlu yumurtanın mitoz bölünmelerle gelişmesi dişi bireylerin oluşmasını sağlar. - Erkek bireyler normal yumurtanın döllenmesi ile oluşur ve diploit kromozomludur. - Bu tip partenogenez su pirelerinde gözlenir.

    Kulak Kıllılığı: Y kromozomu ile taşınan hastalıklardandır. Yalnızca erkeklerde görülür. Babadan oğula geçen bu hastalık kuşaktan kuşağa yansıyan bir problemdir. Babada varsa oğulda görülme ihtimali kesindir. Bu hastalık kalıtsaldır, doğuştan beri var olan bir problemdir.

    Translokasyon: 1- Genetikte, bir kromozomun bir kısmının genellikle homolog olamayan bir kromozom üzerindeki yeni bir yere aktarılmasıyla ortaya çıkan, ender olarak gerçekleşen bir mutasyon olayı. 2- Bir kromozom parçasının homolog olmayan farklı bir kromozoma taşınması. 3- Kromozomun bir parçasının kopup başka bir kromozoma eklenmesi şeklinde olan kromozom mutasyonu.

    Bağlı Gen: Genler kromozomlar üzerinde yerleşmiş küçük fiziksel birimlerdir. Bir kromozomun üzerinde birden fazla genin bulunması, yani karakterlere etki eden alellerin aynı kromozom üzerinde olması durumuna bağlı gen denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü