Eğitim Sitesi

Epizot Nedir? Epizot Hakkında Kısaca Bilgi

Epizot Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Epizot:

1- Hikaye, roman veya şiirde ana konuya bağlı ikinci derecede olay; müzikte temaları birbirinden ayıran serbest yazılmış bölümler; tiyatroda bir aksiyona (harekete) katılmış ikinci derecede bir aksiyon; Yunan trajedisinin unsurlarını meydana getiren diyaloglu bölümlerin her biri. Bu bölümler modern tiyatroda perde adıyla bilinir.

2- Bir roman, öykü ya da destanda olay örgüsü içinde başlıbaşına konusal bir bütünlük taşıyan ikinci derecedeki eylem ya da eylemler için Epizot kelimesi kullanılır.

 

Tiyatro Terimi Olarak Epizot:

1- Yunan trajedisinin ögelerini oluşturan diyaloglu bölümlerin her biri. Bu bölümler modem tiyatroda perde adıyla bilinir.

2- Oyundaki asıl olaya karışan ikincil olaylar.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Epizot:

Bir hikâyede asıl olaya karışan ikinci derece önemli olay.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Karşıtlama: Birbirine karşıt olan iki düşünce ya da iki hayali bir ilgi kurarak aynı dize ya da cümle içinde kullanmayı içeren anlam sanatı.

    Anıştırma: Söz arası ya da sözün gelişine göre ünlü bir olayı bir özdeyişi bir atasözünü anımsatma ve düşündürme sanatı, telmih.

    İçerik: Bir yapıtın ya da sanatsal yaratının içerdiği duygular, düşünceler, imgeler kısacası biçim dışındaki tüm öğelerin toplamı.

    Münşeât: 1. Mensur yazı veya mektupların bir araya getirdiği dergiler. Divan edebiyatında edebi değeri olan yazılar bir defterde toplanır ve meraklıları okurdu. Münşeatlardaki nesirlerde konu birliği aranmaz. Bu eserlerde çeşitli tarih belgeleri yanında edebi metinler ve özel mektupların biraraya getirildiği görülür. Münşeât-ı Feridun Bey, Nergisi ve Veysi'nin münşeatları ünlüdür. Son münşeât örnekleri arasında Münşeât-ı Akif Paşa önemlidir. 2. Divan edebiyatında değişik konularda yazılan mensur yazı veya mektupların toplandığı eserler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü