Eğitim Sitesi

Enflamasyon Nedir? Enflamasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Enflamasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Enflamasyon:

Enfeksiyon veya harabiyet yaratıcı etkene karşı dokunun, kendini savunma amacıyla gösterdiği reaksiyon veya harabiyete karşı dokuda meydana gelen ağrı, şişme, kızarıklık, ısı artışı ve oksidasyonla belirgin durum, iltihaplanma, iltihap.

 

    Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

    Atardamarlar (Arterler): Kalpten vücudun değişik kısımlarına kan taşıyan kan damarları. Oksijensiz kanı kalpten alıp oksijenli hale getirmak üzere akciğerlere taşıyan akciğer arteri dışındaki bütün atardamarlar oksijenli kan taşır.

    Hipospadias: Penisin doğumsal bir şekil bozukluğudur. İdrar yolunun son kısmı olan üretra'nın dışa açılan deliğinin normal yerinde değil, penisin alt yüzünde herhangi bir yerde olması halidir.

    Jactitation: Yüksek ateşe bağlı yatak içerisinde sağa sola dönme hareketi

    Fab Sınıflaması: FAB terimi French-American-British sözcüklerinin baş harflerinden oluşur. Akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve akut myeloblastik lösemide (AML) neoplastik hücrelerin morfolojik özelliklerine göre yapılan bir sınıflama sistemidir. FAB sınıflaması için wright boyaması, sitokimyasal boyalar ve bazı durumlarda (ör: AML - M7) elektron mikroskopla platelet peroksidaz pozitifliğinin gösterilmesinden de yararlanılır. FAB'a göre ALL olguları 3, AML olguları 7 kategoriye ayrılır. Hücre morfolojisine göre yapılmış bir sınıflama olmakla birlikte her grubun klinik davranışı, hatta tedaviye yanıtları farklıdır. Bu sınıflamanın doğru yapılabilmesi için periferik kan örnekleri ile karar verilmesi yeterli değildir, mutlaka kemik iliği yayması incelenmelidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü