Eğitim Sitesi

Endaze Nedir? Endaze Hakkında Kısaca Bilgi

Endaze Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Endaze:

Eskiden kullanılan, altmışbeş cm. boyunda bir uzunluk ölçüsü birimi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Demir Çağı: İnsanlığın gelişim sürecinde araç, gereç, silah ve aletlerle avadanlıkların yapımında demirin kullanıldığı dönemdir. Ergime derecesinin yüksek olması, biçim vermenin ve arıtmanın zor olması nedeniyle en son başlayan maden çağıdır. Bakır ve Tunç çağlarından sonra başlamıştır. Demirin kullanılmaya başlanmasıyla alet, araç-gereç, eşya ve silahların dayanıklılığı artmıştır. Bu devirde toplumlar arasında büyük savaşlar yaşanmıştır. Şehir devletleri yanında merkezi krallıklar da kurulmaya başlanmıştır.

    Kadeş Antlaşması: Dünya tarihinde bilinen ilk yazılı antlaşma. Suriye egemenliği için Hititler ile Mısırlılar arasında yapılan antlaşmadır (MÖ 1280).

    Divan-ı Hümayun: Osmanlı Devleti'nde ilk olarak Orhan Bey zamanında oluşturulan yürütme-danışma kuruludur. Divan-ı Hümayunda siyasal, yönetsel, askeri, mali ve şeri işlerle, her çeşit şikayetlere ve davalara bakılırdı. Divan toplantıları toplumun tüm kesimlerine açıktı. Devletle, devlet uygulamaları veya devlet adamlarıyla ilgili şikayeti olan herkes Divan-ı Hümayuna başvurabilirdi. Divan-ı Hümayun'un asıl üyeleri Sadrazam, Kubbealtı vezirleri, Kaptan Paşa, Rumeli ve Anadolu kazaskerleri, Rumeli Anadolu ve İstanbul defterdarları, Nişancı, ve Yeniçeri ağası idi. Bir de Rumeli beylerbeyi İstanbul'da bulunduğunda divan toplantılarına katılabilirdi. II. Mehmet Devri'ne kadar hükümdarın başkanlığında toplanan divan bundan sonra Baş vezirin başkanlığında toplanmaya başlamıştır. XVI. Yüzyıla kadar her gün toplanırken, bu zamandan sonra haftada dört gün (Pazartesi, Salı, Cumartesi, Pazar) toplanmıştır. Divan-ı Hümayunda bitirilemeyen işler öğleden sonra Sadrazamın konağında toplanan İkindi Divanında görüşülürdü. Divan-ı Hümayunun yetkileri 1731 yılında azaltılarak, yetkiler sadrazamda toplanmıştır. II. Mahmut Dönemi'nda ise tümüyle kaldırılarak yerine nazırlıklar (bakanlıklar) kurulmuştur.

    Nüfuz: 1- İçine geçme. 2- Söz geçirme, güçlü olma.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü