Eğitim Sitesi

Encümen Nedir? Encümen Hakkında Kısaca Bilgi

Encümen Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Encümen:

Yarkurul, komisyon.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Encümen:

Belediyenin yürütme organı olup, Belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında; a) İl belediyelerinde ve nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği üç üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği iki üye olmak üzere yedi kişiden, b) Diğer belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği iki üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği bir üye olmak üzere beş kişiden oluşur.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Encümen:

Cemiyet; şura; meclis; komisyon.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Yurtluk Arazi: 1. Herhangi bir yerin gelirinin bırakılmasıdır. Tımardan farkı, kayd-ı hayat şartı ile verilmesidir. Yurtluk sahibi ölünce toprağı devletçe geri alınırdı. 2. Geliri sınır koruma hizmetlerine karşılık olarak Türkmen boylarına verilen sınır boylarındaki arazilerdir. Tımardan farkı, hizmet karşılığı verilmemesidir.

    Sancak Sistemi: ● Osmanlı Devleti’nde kazaların bağlı olduğu yönetim birimlerine sancak adı verilirdi. ● Sancaklar, "sancak beyi" tarafından kanun ve nizamlara uygun olarak yönetilirdi. ● Sancak beyi sancağındaki tımarlı sipahileri yanına alarak bağlı bulunduğu beylerbeyinin komutasında orduya katılırdı. ● Ayrıca sancakta asayişi sağlar, suçlularla mücadele eder ve devlet adına bazı vergileri toplardı.

    Tutanak: Meclis, kurul, mahkeme vb. yerlerde söylenen sözlerin olduğu gibi yazıya geçirilmesi, tutulga, zabıt, zabıtname.

    Ocaklık Arazi: 1. Geliri kale muhafızları ve tersane masrafları için ayrılmış topraklardır. 2. Tersane ve diğer ordu hizmetleri için geliri bırakılan arazilerdir. Gerek ocaklık ve gerek yurtluk arazilerin verilmesinde herhangi bir hizmet aranmazdı. Hudut kalelerinin korunması için tahsis edilirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü