Eğitim Sitesi

Emprizm(Deneycilik) Nedir? Emprizm(Deneycilik) Hakkında Kısaca Bilgi

Emprizm(Deneycilik) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Emprizm(Deneycilik):

Bilginin kaynağı olarak insan yaşantısı ve duyumları gören öğreti.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Maiotik: Bir konu hakkında hiçbir fikri olmadığını zanneden kişiye, Sokrates'in sorular sorarak aslında o konu hakkında bildiğini ispatladığı yöntemidir. Sokrates'e göre her insan, bütün bildiklerine zaten doğuştan sahiptir. Yapılabilecek şey, kişinin kendi kendisine veya iyi bir öğretmen eşliğinde kendisinde bulunan bilgileri açığa çıkartmasıdır.

    Epikürcülük: Epikürcülük, antik çağ düşüncesinin en ilginç düşünürlerinden biri olan Epiküros'a dayanır. Bu felsefede birkaç temel kavram vardır. Bunlar, fizikte mekanik bir nedensellik anlayışı olan atomculuk, evrenin sonsuzluğu ve evrendeki nesneleri çevreleyen güçlerin dengesi ile dünya olaylarının bütünüyle dışında yer alan kutsanmış ve ölümsüz tanrılardır. Epikuros'un etikte kullandığı temel kavramlar ise iyinin haz ile, en yüce iyi ve sonul amacın ruhun ve bedenin acıdan arınması ile özdeşleştirilmesi, her türlü insan ilişkisinin en yüksek ifade biçimini arkadaşlıkta bulan yarar ilkesine indirgenmesi, sonul amaca uygun olarak da tüm arzuların sınırlandırılması ve hazzını eşlik ettiği erdemli sakin bir yaşamın seçilmesidir.

    Belirlenimcilik(Determinizm): Zorunsuzluk ve hür iradeyi kabul etmeyip,fizik,ruhi ve ahlaki bütün olayları birtakım zaruri sebepler zincirinin zaruretle tayin ettiğini iddia eden teori.

    Değilleme: Olumlu bir ifadeyi olumsuz, olumsuz bir ifadeyi olumlu yapan mantık değişmezi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü