Eğitim Sitesi

Empresyonizm Nedir? Empresyonizm Hakkında Kısaca Bilgi

Empresyonizm Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Empresyonizm:

İzlenimcilik.

 

Sanat Terimi Olarak Empresyonizm:

İzlenimcilik olarak da bilinir. 19.yy.ın ikinci yarısında Fransa'da oluşan izlenimcilik akım, görsel sanatların yanısıra edebiyat ve müzik dallarında da etkili olmuş ayrıca döneminde bir yaşam ve düşünce biçimi olarak gelişmiş ve 20.Yüzyıl sanat kuramlarıyla akımlarını büyük ölçüde etkilemiştir.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Mecaz-ı Mürsel: Benzetme amacı güdülmeden bir sözün, aralarındaki ilgi dolayısıyla bir başka söz yerine kullanılmasıdır. Bu sanatta benzetme amacı olmaz. Mecaz-ı Mürsel Örnekleri: • İç-dış Havalar da soğudu, artık bundan sonra sobalar da yanar. • parça-bütün Dalgalan sen de şafaklar gibi ey nazlı hilâl • neden-sonuç Bereket yağıyor; çiftçinin yüzü gülecek.

    Delâlet: Söz ile anlam arasındaki bağlantı. Bir sözcüğün okunduğu ya da söylendiği zaman beyinde canlandırdığı anlam. İki başlıkta incelenir: Sözle alakalı olmayan delâlet (gayr-i lafzi delâlet): Bu da ikiye ayrılır: Delâlet-i vaz'iyye: Sözcükle anlamı arasında sözle ilgili olmayan çağrışıma dayalı bir bağlantı vardır. Şemsiyenin yağmuru anımsatması gibi. Delâlet-i akliye: Parçanın bütünü, eserin yayıncısını, kainatın Allah'ı anımsatması gibi. Sözle alakalı delâlet (Lafz-ı delâlet): Bu da üçe ayrılır: Delâlet-i mutabıkiye (Uygunluk): Sözün, ifade ettiği şeyin bütününü ifade etmesi. Örneğin ev denince bütün odalarının akla gelmesi gibi. Delâlet-i tazammuniye: Sözün ifade ettiği şeyin bir bölümünü ifade etmesi. Musluktan çeşme, evden oda gibi. Delâlet-i iltizamiye: Sözün kendi anlamı için gerekli olan bir başka anlamda kullanılması. Eli açık, gönlü geniş, ağzı sıkı gibi.

    Perde: Tiyatro yapıtlarında, oyunun belli başlı bölümlerine verilen ad.

    Meşrutiyet Edebiyatı: Türk edebiyatının tarihsel gelişimi içinde II. Meşrutiyet'in ilanından (1908) Cumhuriyet'e (1923) kadar süre içinde edebiyatla ilgili oluşumların tümüne verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü