Eğitim Sitesi

Eleştirici görüş (kritisizm) Nedir? Eleştirici görüş (kritisizm) Hakkında Kısaca Bilgi

Eleştirici görüş (kritisizm) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Eleştirici görüş (kritisizm):

Kant sistemine verilen ad (Bunun nedeni, Kant'ın bilginin ne olduğunu sorması, sınırlarını çizmesi, elemanlarını çözümlemesi, kısaca bilgiyi eleştirmesidir.).

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Anarşizm: Kurucusu Proudhon, en tanınmış savunucuları da Bakunin, Kropotkin ve Stirner'dir. Tüm kurumlara (ahlak, hukuk, eğitim, din, ekonomi, siyaset, devlet, ordu vs.) ve tüm kurallara (ahlak, din, hukuk, disiplin vs. ) karşıdırlar. Bütün bu kurum ve kuralların yok edilmesi gerektiğini savunurlar. Çünkü insanların bunlara ihtiyacı yoktur. İnsan özünde iyi bir varlıktır ve özgür bırakıldığında daima iyi olanı yapar. Oysa bu kurum ve kurallar insanın özgürlüğünü kısıtlar. Böylelikle insan özünden uzaklaşır ve kötüye yönelir. Yani bu kurum ve kurallar bizi iyiye değil, kötüye yönlendirir. Bu yüzden ortadan kaldırılmalıdır.

    Çatışma: Aynı anda ulaşılması imkansız iki güdüden bir tanesini seçememenin verdiği kararsızlık halidir. İki güdü çatıştığında birinin doyumu diğerinin engellenmesine yol açar. Bu nedenle çatışma engellenmeye neden olan bir etken olarak da görülebilir.

    İstikrar: Aynı kararda, biçimde sürme, kararlılık.

    Uyum: Organizma ve çevre arasında tepki yaratmayan denge durumu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü