Eğitim Sitesi

Ekstraksiyon Nedir? Ekstraksiyon Hakkında Kısaca Bilgi

Ekstraksiyon Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Ekstraksiyon:

Katı veya sıvı bir karışımın eklenen çözücü yardımıyla karıştığı diğer katı ve sıvıdan ayrılması işlemine ekstraksiyon (özütleme, çekme)denir. dersimiz.com Şeker pancarından şeker eldesi Meyve aromalarınıneldesi Bitkilerden yağ eldesi Tuzlu topraktan tuz eldesi İlaç ve parfüm üretimi Çayın demlenmesi Söğüt ağacından aspirineldesi Ekstraksiyon işlemleri genellikle yuvarlak ya da oval ayırma hunisi kullanılarak gerçekleştirilir. Ayırma hunisinin büyüklüğü, toplam hacminin iki katı kadar olmalıdır.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Ekstraksiyon:

Bir karışımdan veya bitkiden istenilen maddenin kimyasal madde kullanılarak elde edilme sürecidir.

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Homojen Sistem: Her yerinde aynı özelliği gösteren sistem.

    Allotrop: 1.Kimyasal özelliği aynı, fiziksel özelliği farklı olan atomlar. 2. Aynı elementin uzayda farklı şekilde dizilerek, farklı geometrik şeklindeki kristalleri. 3. Bir elementin atomlarının farklı biçimlerde bağlanmış şekilleri. 4. Aynı element atomlarının uzaydaki farklı dizilişleri sonucu oluşan fiziksel ve kimyasal özellikleri farklı sadece aynı madde ile verdikleri tepkime sonucu oluşan ürünlerin aynı olduğu maddelerdir. Örnek fulleren, grafit ve elmas her ikisi de karbon atomlarından oluşur. 5. Aynı elementin atomları uzayda farklı yapı ve dizilişte bir araya gelerek farklı geometrik şekil ve fiziksel özellik göstermesine Allotrop denir. Örneğin grafitle elmas, beyaz fosforla kırmızı fosfor, rombik kükürtle monoklinik kükürt, ozon ile oksijen birbirinin allotropudur. Allotropların çözünürlük, erime/kaynama noktası kristal yapıları, bağ yapıları, iletkenlik gibi fiziksel özellikleri tamamen farklı kimyasal özellikleri benzer ancak kimyasal tepkimelere girme hızları (aktiflikleri) birbirinden farklıdır. Aşağıdaki tabloda karbon atomunun iki allotropunun özellikleri karşılaştırılmıştır. Elmas (C) · Elektrik akımını iletmez. · Yapısında π (pi) bağı yoktur. · Erime ve kaynama noktası oldukça yüksektir. Grafit · Elektrik akımını iletir. · Yapısında π (pi) bağı vardır. · Erime ve kaynama noktası düşüktür. Yandıkları zaman ikisinde de karbondioksit gazı oluşur ancak tepkime hızları oldukça farklıdır. (Kaynak: TÜBİTAK)

    Monomer: 1- Bir araya gelerek çok uzun polimer yapısı oluşturan en küçük birim. 2-Birbirine bağlanarak polimer denen uzun zincirli karmaşık moleküller oluşturabilen basit molekül, yapı taşı.

    Nükleofil: Eksi yüklü veya eşleşmemiş elektron çifti içeren iyon veya moleküller.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü