Eğitim Sitesi

Ekspresyonizm Nedir? Ekspresyonizm Hakkında Kısaca Bilgi

Ekspresyonizm Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Ekspresyonizm:

Anlatımcılık. Dışavurumculuk. Expressionnisme (Fr.).

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Ekspresyonizm:

1910-1930 yılları arasında Almanya'da gelişen, sanat ve mimarlık akımı, anlatımcılık. Alman mimari geleneğinin anıtsal biçimlerinden ve simgesel gücünden yararlanır. Klasik biçimlerden uzaklaşma, buna karşılık lirizm, kendiliğinden oluşum ve simgesel yaklaşım görülür.

 

Sanat Terimi Olarak Ekspresyonizm:

Dışavurumculuk ya da Anlatımcılık da denir. 20.yy.ın başlarında Avrupa'da ortaya çıkan sanat ve mimarlık akımı. Güzel sanatlarda Rönesans'tan beri hüküm sürmüş doğaya uygun betimleme anlayışından bir kopuş olan dışavurumculukta, sanatın asıl amacı, sanatçının duygularını ve iç dünyasını, renk, çizgi, yüzey ve kütle aracılığıyla dışa vurmasıdır. Bu duyguları daha güçlü yansıtabilmek için sanatçılar tasarımda denge ya da güzellik gibi geleneksel kavramlardan uzaklaşarak biçimbozma (deformasyon) yöntemini yaygınlıkla uygulamışlardır.

 

Edebiyat Terimi Olarak Ekspresyonizm:

Dışavurumculuk.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Dirsek Nighty: Nighty`den farklı olarak dirseğin üzerinde dönmek.

    Da Capo Al Fine: Başa dönüp fine da bitir veya baştan sona al.

    Soprano (İt.): Üst ses. En ince, en tiz kadın ve çocuk sesi. Soprano sesler kendi içinde lirik, dramatik ve koloratur olarak sınıflanır. Lirik soprano, masum genç kız sesidir. (La Boheme'deki Mimi gibi.) Dramatik soprano, güçlü, egemen ve şiir okurcasına söyleyen açık bir sestir. (R. Strauss'ın Salome veya Elektra'sı gibi.) Koloratur soprano (coloratura), cambazlık yapma yeteneği olan, kıvrak ve süslemeli geçitleri rahatlıkla söyleyebilen sestir. (Lucia di Lamermoor'daki Lucia gibi.)

    Dizek (Porte): Müziğin yazıya dökülmesi için kullanılan ilk araç portedir. Beş paralel çizgi ve dört aralıktan oluşur. Notalar portedeki çizgilerin hem üstüne hem de aralarına yazılabilir. Portedeki notalar daha yukarı yerleştirildikçe, sesler tizleşir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü