Eğitim Sitesi

Ekliptik Nedir? Ekliptik Hakkında Kısaca Bilgi

Ekliptik Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Ekliptik:

Güneşin bir yıl zarfında doğudan batıya doğru üzerinde hareket ettiği büyük daire. Ekliptik'e tutulma dairesi de denilir. 

 

Coğrafya Terimi Olarak Ekliptik:

Dünya'nın yörüngesinden geçtiği varsayılan düzleme Ekliptik veya Yörünge Düzlemi denir.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Babafingo Çubuğu: Direklerin güverteden itibaren üçüncü çubuğudur. Üzerlerinde bulundukları ana direklerin isimleri ile anılırlar. 

    Parakete: Bir geminin süratini ve deniz içinde katettiği mesafeyi deniz mili yönünden ölçen elektrikî ve mekanikî alet. Genel olarak kullanılan üç tipi; İmtiyazlı Parakete, Elektrikli Parakete, Pito Statik Parakete'dir.

    Kilit: Yelken, mandar, sabit armanın gerekli kısımları ve bir demirin zincire bağlanması gibi bir şeyin sabitlenmesi gereken yerlerde kullanılan, ucunda bir pim bulunan U şeklindeki çelik parça. 12,5/15 kulaç zincir uzunluğu veya iki kilit zinciri birbirine bağlayan bir tarafı değirmi diğer tarafı harbili bir cins zincir baklası. Nebati ve madeni halatlar ile zincirleri birbirine eklemekte ve çımalarını bir mapa veya aneleye sabitleştirmekte kullanılan güverte malzemesidir. Genel olarak iki kısıma ayrılır; -GÜVERTE İŞLERİNDE KULLANILAN KİLİTLER -ZİNCİR KİLİTLERİ

    Sintine Pompası: Sintinede biriken sıvıların boşaltılması için kullanılan pompa. 

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü