Eğitim Sitesi

Ekler Nedir? Ekler Hakkında Kısaca Bilgi

Ekler Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ekler:

Cümle içinde kelimeler arasında geçici anlam ilişkileri kurmak veya yeni bir kelime türetmek üzere kök ve gövdelerin sonuna eklenen ses veya seslerden oluşan öge. Dünya dillerinde, ekler, kelimedeki eklenme yerlerine göre ön ek, iç ek ve son ek olmak üzere üç türlüdür. Türkçedeki eklerin hepside son ek türündedir. Ekler görevleri bakımından çekim ekleri ve yapım ekleri olmak üzere ikiye ayrılır.

 

Mutfak - Yemek Terimi Olarak Ekler:

1. İçi kremalı, üzeri çikolatalı fondanla kaplı pasta.

2. Pişmiş hamurun arasına krema ve üzerine çikolata sos konularak hazırlanan, şuale tatlısının uzun olanına verilen isim.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Olumsuzluk Ekleri: "-ma, -maz" ekleri.

    Dar Ünlü: Alt çenenin biraz açılmasıyla oluşan ünlüler. "ı, i, u, ü" ünlüleri.

    Belirli Geçmiş Zaman: Di'li geçmiş zaman. Bilinen geçmiş zaman ya da görülen geçmiş zaman da denir. İşin anlatıştan önce gerçekleştiğini bildiren zaman, "-di" eki ile yapılır.

    Ünlem Cümlesi: Korku, acıma, şaşırma, sevinme, kızma gibi ansızın beliren duyguları anlatmaya yarayan cümlelere, anlamları yönünden ünlem cümlesi denir. Örnek : Ah, elim yandı! Kapıyı açtım ki bir de ne göreyim! Oh, okul bitti, rahat bir nefes alalım! O... kimler gelmiş, kimleri görüyorum! Elimi cebime attım ki cüzdan yok!

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü