Ekler Terimi Hakkında Bilgiler
Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ekler:
Cümle içinde kelimeler arasında geçici anlam ilişkileri kurmak veya yeni bir kelime türetmek üzere kök ve gövdelerin sonuna eklenen ses veya seslerden oluşan öge. Dünya dillerinde, ekler, kelimedeki eklenme yerlerine göre ön ek, iç ek ve son ek olmak üzere üç türlüdür. Türkçedeki eklerin hepside son ek türündedir. Ekler görevleri bakımından çekim ekleri ve yapım ekleri olmak üzere ikiye ayrılır.
Mutfak - Yemek Terimi Olarak Ekler:
1. İçi kremalı, üzeri çikolatalı fondanla kaplı pasta.
2. Pişmiş hamurun arasına krema ve üzerine çikolata sos konularak hazırlanan, şuale tatlısının uzun olanına verilen isim.
Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri:
Buyruk Kipi: Emir Kipi. Eylemin yapılıp yapılmamasını kesin olarak buyuran kip.
Şart Birleşik Kipi: Basit zamanlı bir eylemin sonuna ek eylemin koşulunun (-se) getirilmesiyle oluşturulan zamana koşul(şart) birleşik zaman denir.
Belirteç Tümleci: Yüklemi zaman, durum, miktar, ölçü, yer yön ve soru yönünden gösteren sözcük ya da sözcük öbekleri cümle içinde zarf tümleci görevi yapar.
Yükleme
Parantez: () biçimindeki noktalama işareti. Ayraç.
Bağlama Zamiri: İsim tamlamalarında tamlayan durumundaki isimlerin ve zamirlerin sonuna gelerek ismin yerini tutan -ki ekine ilgi(bağlama) zamiri denir.
Olumsuzluk Edatı: Olumsuzluk Edatı
Ad cümlelerinin olumsuz çekimini sağlayan veya cümlede art arda kullanılan iki veya daha çok özneyi, tümleci ve yüklemi aralarında
Aruz Ölçüsü: Arap dilinde doğmuş ve Divan Edebiyatı ile şiirimize girmiş olan ve mısralarındaki hecelerin uzunluk ve kısalığına bağlı olarak kullanılan ölçüdür. Ar
Beyit: Aralarında anlam ilişkisi bulunan iki dizeden oluşmuş koşuk parçası.