Eğitim Sitesi

Egemenlik Nedir? Egemenlik Hakkında Kısaca Bilgi

Egemenlik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Egemenlik:

Bir ülkede ulusun içinden çıkan, bir kişiye, gruba ya da tüm ulusa ait olabilen yönetme gücü. Diğer bir görüşle yönetim kaynağı olarak görülen güç. Yönetme yetkisi, hakimiyet.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Egemenlik:

1- Devletin belli sınırlar içinde,belli bir toplumda serbestçe iktidar gücünü kullanabilmesidir.Yani dış ve iç baskılardan kurtularak kendini yönetebilmesidir.

2- Hukuk ve siyaset felsefesinde, bir kişi ya da kurumun, kendi alanında başka bütün kişi ya da kurumlar üzerinde nihai otorite sahibi olmasını mümkün kılan özellik; devletin karar alma sürecinde ve düzeni sağlamada, tek yönetici ya da otorite olması durumu.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Egemenlik:

Yasalar yapma ve bu yasalara göre ülkeyi yönetme gücü gibi milletin ve devletin yetkilerinin tümü, hâkimiyet.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Egemenlik:

Milletin ve onun tüzel kişiliği olan devletin yetkilerinin hepsi, hükümranlık, hakimiyet.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Abdalan-ı Rum: Osmanlı Devleti'nde fetih yapılacağı zaman askerlerden önce fethedilecek bölgeye gidip insanların gönüllerini kazanmaya çalışan kişilere abdâl veya Abdalân-ı Rum deniliyordu.

    Tanzimat Fermanı: Mustafa Reşit Paşa tarafından, 1839'da Topkapı Sarayı'nın Gülhane Köşkü önünde okunan ve Osmanlı siyasal, toplumsal ve ekonomik düzeninde toplu yenileştirmeler yapılacağını duyuran hatt-ı hümayun. Türkiye'de hukuk devleti düzenine geçiş sürecinin ilk önemli belgesi sayılır. Bu belge ile Osmanlı tarihinde ilk kez bir padişah, her şeyin üzerinde yasa gücü olduğunu kabul etmiştir.

    Haraç Vergisi: Gayrimüslim çiftçilerden alınan ürün vergisidir.

    İlga: Bir şeyin varlığını ortadan kaldırma.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü