Eğitim Sitesi

Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü

Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü

Neo-Klasisizm

20. yüzyılın başlarında sembolizme tepki olarak doğan, klasik söyleyişi canlandırmayı amaçlayan sanat ve edebiyat akımı. Türk edebiyatında, bu akımın en güçlü temsilcisi, Yahya Kemal Beyatlı'dır. Yahya Kemal'in şiirleri,biçim yönünden eski, öz yönünden yenidir.

Neoklasizm

20. yüzyıl başlarında Simgeciliğe bir tepki olarak doğan klasik beğeniyi, klasik söyleyişi canlandırmayı amaçlayan sanat ve edebiyat akımı.

Nesib

Kasidede tasvir yapılan bölüm.

Nesip

Kasidede tasvir yapılan bölüm.

Nesir

Duygu, düşünce ve hayallerin dil bilgisi kurallarına uygun cümleler içinde anlatıldığı düz yazı.

Nesir (Düz Yazı)

Duygu, düşünce ve hayallerin dilgilgisi kurallarına uygun cümleler içinde anlatılması şeklindeki edebi eser. Edebiyatın iki anlatım yolundan biridir. Diğeri nazımdır. Nesirde aklın kontrolü altında duygu, düşünce ve hayallere yer verilir. Nazımdan daha geç doğmuştur. Düşüncelerin fadesi için nazımdan çok daha zengin imkanlara sahiptir. Hikaye, roman, tiyatro, masal, hatırat, makale, sohbet, deneme, gezi yazısı, biyografi gibi edebiyat türlerinde hep nesir kullanılır. Nesrin en küçük birimi tek başına bir anlam ifade eden cümledir. Nesir, kullanılan üslûba göre sade nesir, orta nesir ve süslü nesir olmak üzere çeşitlere ayrılır.

Nesnellik

Yazarın, kendisini anlatımın dışında tutması, başka bir deyişle kendisini anlatıma katmaması; nesneleri, kişileri kendi öz nitelikleriyle yansıtması durumu.

Nida

Divan edebiyatımızda bir sanat türü. Şairin korku, sevinç, şaşkınlık, acı, ızdırap, öfke gibi pekiştirilmiş, duygu ve düşüncelerini okuyucuya hissettirebilecek şekilde işlemesi. Çokluk "ey!, hey!, vay!" gibi ünlemlerle seslenilir. Tekrîr ve teşhis sanatlarıyla birlikte kullanılır. Örnek:

Ey mi'delerin zehr-i tekazası önünde
Her zilleti bel'eyleyen efvâf kadide;
Ey fazl-ı tabiatle en âmâde ve mün'im
Bir fıtrata makrûn iken aç, âtıl ve âkim
Her ni'meti, her fazlı, hep esbâb-ı rehâyı
Gökten dilenen züll-ı tevekkül ki...

Mürâyî

Nihilizm

Hiççilik demektir. Hiç bir şeyin olamayacağı ve bilinemeyeceğini savunan öğretidir.

Ninni

Ölçü ve uyak yönünden maniye benzeyen, genellikle çocukları uyutmak için özel bir ezgiyle söylenen anonim halk edebiyat ürünü.

Oğuz Lehçesi

Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan ve Gagavuzların yaşadıkları yerler (Güney Moldova başta olmak üzere Ukrayna’nın Odesa ve eski bir Baserabya toprağı olan Bolgrod’dan başka Kabardina - Balkar, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Yunanistan ve Romanya’da yaşamaktadırlar.), Balkanlar, Kırım ve İran’ın bazı bölgelerinde kullanılan Türkçeyi içine alan Türk dili grubunun ortak adı.

Olay

Öykü, roman, masal, anlatı gibi edebiyat ürünlerinde konuyu geliştiren, boyutlandırıp akışını sağlayan olguların bütünü.

Olay Örgüsü

Okuyucuda veya dinleyicide estetik bir etki uyandırmak amacıyla edebî eserlerde konuyu oluşturan olayların birbiriyle bağlantısına verilen ad.

Olay Öyküsü

"Olan ne; bundan sonra ne olacak" gibi sorularla okuru gerilim ve merak içinde tutan öykü türü.

Opera

Orkestra eşliğinde oynanan, acıklı olayları anlatan, besteli oyun.

Opera Komik

Dokusunda acıklıyla gülüncü barındıran müzikli oyun.

Operet

Seyirciyi eğlendirmek için gösterilen, konusunu daha çok gülünç olaylardan alan müzikli oyun.

Oratoryo

Kutsal konuları işleyen, oyun ögesi bulunmayan, bestelenmiş manzume.

Orhun Yazıtları

8. yüzyılda Göktürklerce dikilen ve Türk edebiyatının ilk yazılı belgesi sayılan anıtlar.

Orta Oyunu

Sahne olarak kabul edilen ve etrafı seyircilerle kuşatılmış bir alanda, belirli bir konu doğrultusunda fakat yazılı bir metne bağlı kalınmaksızın, dekorsuz, suflörsüz ve karşılıklı konuşmaya dayanan halk tiyatrosu.

Diğer Edebiyat Terimleri

İlk Sayfa ... 25 26 [27]28 29 ... Son Sayfa

Edebiyat Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 793

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa