Eğitim Sitesi

EXIF Nedir? EXIF Hakkında Kısaca Bilgi

EXIF Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak EXIF:

Gelişmiş dijital fotoğraf makineleri fotoğrafın hangi ayarlarda çekildiğini belirten bir bilgi dosyasını resmin içine gizlerler. Bu dosyada fotoğraf çekerken hangi ISO değerinin kullanıldığı, diyafram açıklığının ve enstantane hızının ne olduğu gibi çekimle ilgili çeşitli bilgiler vardır. Bunlar bir dijital kameranın JPEG ile oluşturduğu her bir resmin içinde kamera ve pozlama ile ilgili yazmış olduğu bilgiyi ifade eder ki bir çok resim işleme programı bu bilgiyi tanıyıp size sunabilir ve siz hangi kamera ile hangi poz değerleriyle resim çekmiş olduğunuzu bu sayede bilebilirsiniz. Bu şekilde çekimle ilgili bu bilgiler popüler resim işleme programlarının tamamı tarafından algılanıp gösterilebilir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Geliştirilmiş Fotoğraf Sistemi: 35 mm fotoğraf makinesini öğrenmekle zaman harcamak istemeyen bir kullanıcı için Kodak'ın fotoğraf çekimini kolaylaştırma girişimidir. 35mm filmin 36mm enine oranla, IX240 olarak adlandırılan bu filmin eni 24 mm. dir. Aynı boyutta basımı sağlamak amacıyla daha yüksek oranda büyütülmeden dolayı, APS'deki grenler daha belirgin olacaktır.

    PCMCIA Card Adapter: Compact Flash veya Memory Stick gibi bir takım daha küçük hafıza kartlardaki bilgilerin diz üstü bilgisayara PCMCIA yuvadan aktarılabilmesi için üretilmiş bir adaptördür. İçi örneğin Compact Flash veya Memory Stick kart büyüklüğünde oyuk bir PCMCIA kart gibidir. Bu oyuk alana CF veya MS kart yerleştirilerek böylece dizüstü bilgisayara aktarımı sağlanır.

    Zoom Lens: Optik anlamda manuel ya da motorlu olarak zoom yapabilen objektifleri ifade etmektedir. Ki bunlar kameralarda 3x yani 3:1 oranda zoom özellikli olarak ifade edilir.

    Kılavuz Sayı (GN): Elektronik flaşların göreceli güçlerini ifade eden sayıdır. Bu sayı metre ve/veya adım (foot) olarak ifade edilir ve her zaman belli hızdaki bir filmle (genellikle 100 ISO) ilişkilendirilir. Manuel flaşlarda GN, objenin uzaklığına göre kullanılması gereken diyafram açıklığını belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak günümüzde flaşların büyük çoğunluğu otomatik olduğundan, GN genellikle çeşitli modellerin kıyaslanmasında bir veri olan maksimum gücü ifade etmek için kullanılmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü