Eğitim Sitesi

Duma Nedir? Duma Hakkında Kısaca Bilgi

Duma Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Duma:

Çarlık zamanında Rus parlamentosuna verilen ad.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    12 Eylül Harekatı: Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetime el koymak üzere 12 Eylül 1980'de giriştiği askeri harekattır. Seçilmiş kurumlara dayalı yönetimi kesintiye uğratarak siyasal sistemi yeniden biçimlendirmeye yönelik bir ara rejim dönemi başlatmıştır.

    Maniheizm: Mani tarafından İran'da kurulan Musevilik dışın-daki bütün dinlerin pek çok özelliklerinin birleş-tirilmesiyle ortaya çıkan bir dindir. Öğretinin temeli iyilik kötülük karşıtlığına (Mazdaizm) da-yanmaktadır. İyilik; ışık ve ruhtur, kötülük de karanlık ve bedendir. Süryanice yazılmış ve Mani'ye dayandırılan yedi kutsal metin bu dinin temelini oluşturur.

    Burjuvazi: Coğrafya Keşiflerle birlikte ticaret yaparak zenginleşen, Yakınçağ buyunca ekonomik ve siyasal anlamda dünyaya egemen olan, üretim araçlarını elinde tutan sınıftır.

    Has: Dirlik toprağın en üst dilimini oluşturan topraktır. Bu toprağın yıllık vergi gelirleri 100.000 akçenin üzerindedir. Osmanlı padişahlarına, şehzadelere, Divan-ı Hümayun üyelerine, Beylerbeylerine ve Sancakbeylerine ayrılan, merkezde ya da merkeze yakın yerlerden seçilmiş topraklardır. (Tımar: Beslediği atlı askerlerle savaşa giren beylere vergisini toplamak için ayrılan arazi).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü