Eğitim Sitesi

Doymuş Yağ Nedir? Doymuş Yağ Hakkında Kısaca Bilgi

Doymuş Yağ Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Doymuş Yağ:

Oda sıcaklığında katı halde kalan ve temel olarak hayvani gıda ürünlerinden elde edilen yağ. Bazı örnekler tereyağı, hurma yağı ve Hindistan cevizi yağıdır. Bu yağlar kandaki kolesterol miktarını yükseltme eğilimindedirler.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Doymuş Yağ:

Genellikle süt, tereyağ, et gibi hayvani kökenli katı yağlara verilen ortak isimdir. Kimyasal bileşimi daha fazla olduğundan hidrojen ememez. Doymuş yağlı yemekler kandaki kolesterolü arttırma eğilimindedir. Bu tür yağlar kan damarlarının içindeki zararlı yağlı kalıntıları azaltan diyetlerde sınırlandırılır.

 

    Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri

    Şeker Hastalığı (Diabetes mellitus): Pankreastaki özel hücreler tarafından yetersiz insülin üretilmesinin neden olduğu bir hastalıktır. Başka kaynaklardan sağlanan insülinle ya da daha az karbonhidrat yenerek denetlenemediği zaman kanda zararlı olacak derecede yüksek düzeyde glikoz birikmesine yol açar.

    Beslenme Lifleri: Beslenme lifleri veya bazen kepek yiyeceklerin bitkisel bölümlerindeki sindirilemeyen iki temel bölümdür. Çözülebilen (prebiyotik, sıvı) lifler ki kolonda kolaylıkla gaz hale mayalanırlar ve fizyolojik olarak aktif yan ürünlerdir ve metobolizmik olarak atıl olan ve sindirim sistemindeki suyu çekerek dışkılamayı kolaylaştıran çözülemeyen lifler Mide-bağırsak yollarındaki içeriğin doğasını değiştirerek ve diğer gıda ve kimyasalların emilimini değiştirerek fayda eder. Çözülebilen lifler suyu emer ve jelimsi sıvı bir maddeye dönüşür ve sindirim yolundaki bakteriler tarafından mayalanır. Çözülemeyen liflerin şişme özelliği vardır ve mayalanmazlar ancak, Çözülemeyen temel lif lignin'in çözülebilen liflerin kaderini ve metabolizmasını etkiler. Kimyasal olarak beslenen lifleri nişastasız polisakkaritlerden, arabinoksilanlar, selüloz ve diğer bitki bileşenleri, dayanıklı dekstrinler, inulinler, ligninler, balmumu, sitin, pektin, beta-glukanlar ve oligosakkaritler oluşur. ABD tarım bakanlığı tarafından fonksiyonel liflerin diyetlerde lif kaynağı olarak kapsanması kanunu kabul edilmiştir. "Lif" kelimesi de yanlış kullanılmaktadır çünkü diyet lifi olarak adlandırılan birçok gıda lif değildir.

    Bazal Metabolizma Hızı (BMR = BMH): Bazal metabolizma için gövde yüzeyinin her metrekaresi başına saatte harcanan enerji.

    Dispepsi: Sindirim güçlüğü, hazımsızlık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü