Eğitim Sitesi

Doymuş Yağ Nedir? Doymuş Yağ Hakkında Kısaca Bilgi

Doymuş Yağ Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Doymuş Yağ:

Oda sıcaklığında katı halde kalan ve temel olarak hayvani gıda ürünlerinden elde edilen yağ. Bazı örnekler tereyağı, hurma yağı ve Hindistan cevizi yağıdır. Bu yağlar kandaki kolesterol miktarını yükseltme eğilimindedirler.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Doymuş Yağ:

Genellikle süt, tereyağ, et gibi hayvani kökenli katı yağlara verilen ortak isimdir. Kimyasal bileşimi daha fazla olduğundan hidrojen ememez. Doymuş yağlı yemekler kandaki kolesterolü arttırma eğilimindedir. Bu tür yağlar kan damarlarının içindeki zararlı yağlı kalıntıları azaltan diyetlerde sınırlandırılır.

 

    Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri

    Yapay Tatlandırıcılar: Yiyecek ürünlerini tatlandırmakta kullanılan herhangi yapay katkı maddesi. Yapay tatlandırma; başka bir doğal tadı taklit etmek ya da arttırmak için özel ve genellikle tekil doğal tatların karmaşık karışımıdır.

    Glisemik İndeks(GI): Glisemik İndeks, karbonhidrat bazlı yiyecekleri sıralamada kullanılan besinsel bir içerik birimidir. Glisemik Endeks, midedeki yiyeceğin kan şekeri seviyesini yükselteceği dereceyi öngörür.

    Mikroorganizma: Ancak mikroskop altında görülebilen küçük canlılar.

    Serbest Radikaller: Vücutta doğal olarak oluşan, çok aktif olduğu için başka metabolik süreçlere karışan ve normal işleyişi aksatan etmenlerdir. Sigara içmek, hava kirliliği gibi dış etkenlere maruz kalmak serbest radikalleri arttıracaktır ve eğer vücuttaki antioksidan seviyesi kontrol edilemezse hücrelere zarar verebilirler. Antioksidanlar serbest radikalleri bağlayarak zarar vermeleri önlerler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü