Eğitim Sitesi

Dor Düzeni Nedir? Dor Düzeni Hakkında Kısaca Bilgi

Dor Düzeni Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Dor Düzeni:

Yunan mimarlığında bir tapınak üslubu.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Dor Düzeni:

1- Antik mimarlıkta kullanılan düzenlerin kurallara en bağlı olanı. Ahşap tekniğine özgü detayların taşa geçirilmesiyle ortaya çıkmıştır.

2- Yunanistan'daki tapınaklarda çok sık, Anadolu'da ise ender kullanılan mimari düzene verilen ad. Bu düzende sütunlar doğrudan taban düzlemine oturur ve sütun kaidesi yoktur. Sütun gövdesinde genellikle yirmi adet sığ yiv, keskin bir kenar oluşturacak biçimde birleşir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Nakkaşhane: Fatih Sultan döneminde (1451-81) kurulan ve Osmanlı İmparatorluğunda mimarların toplandığı hassa mimarları ocağına benzer biçimde minyatür, dokuma ve işleme ustalarını bir araya getiren saray örgütü üyelerinin çalıştığı işlik (atölye).

    Koro: Kiliselerde apsisin önünde yer alan bölüm.

    Jansenizm: Dinsel öğreti. Günahla dolu olan insan bu günahlarından arınmak için tanrının bağını dilemek ve beklemek zorundadır. Jansenizm, kaderci, özgür iradeyi dışlayan bir yaklaşımdır. buna göre insanın hayatta yaptığı seçimler, kendi seçimleri değil, kaderin onu gönderdiği yolun bir parçasıdır sadece.

    Karşı Sanat: Dadacılarca öne sürülen bir terim. Her tür akademikleşmiş sanata karşı olan dada akımı yandaşlarınca günün geçerli tutucu eğilimlerini eleştiri amacıyla üretilen tüm yapıtları niteler. Bu eleştirel tutum bir pisuarın sanat yapıtı olarak sergilenmesine dek varmıştır. İster eklektisist ister modern doğrultuda olsun, sanatta yaratma sorunuyla ilgilenen tüm anlayışları yadsımıştır. Karşı-sanat yandaşları için bir biçim bulma ya da oluşturma kaygısı söz konusu değildir. Onlar biçimleri veya sanatsal öğeleri, ancak, çevrelerindeki nesneler arasından seçerler; ama kendileri bir üretime kalkışmazlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü