Eğitim Sitesi

Doppler Etkisi Nedir? Doppler Etkisi Hakkında Kısaca Bilgi

Doppler Etkisi Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Doppler Etkisi:

1. Bir ışık (veya ses) kaynağı bizden uzaklaşır ve bize yaklaşırken dalga boyu yani frekansı kayar. Uzaklaşıyorsa görünür dalga boyları kırmızıya (uzun dalga boylarına), yaklaşıyorsa maviye (kısa dalga boylarına) kayar.

2. Işık kaynağı gözlemciye göre veya gözlemci kaynağa göre uzaklaşıyor yada yaklaşıyor ise kaynaktan gelen ışınımın dalgaboyu veya frekansındaki değişim. Bakınız kırmızıya kayma ve maviye kayma.

3. Kaynağın ya da gözlemcinin hareketine bağlı olarak, ışınımımın dalgaboyunda gözlenen değişiklik.

 

Fizik Terimi Olarak Doppler Etkisi:

Periyodik bir dalganın, gözleyici, kaynak veya her ikisinin birden hareketinden dolayı frekansındaki değişim.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Uzay Teknolojisi: Uzay teknolojisi, uzaya gitme, uzaya insan gönderme, uzay uçuşları ve geri dönüşü gibi kavramları kapsar. Hava tahmini, GPS, uydu televizyonu gibi günlük kullanımdaki teknolojiler de uzay teknolojisi ile ilgilenir.

    Tayf Çeker: Spektrograf. Bir ışık kaynağından gelen ışınımı dalgaboylarına ayırarak kaydedebilen düzenek. teleskoplara bağlı olarak kullanılır.

    Yıldız Kümesi: Uzayda bir araya gelmiş yıldız topluluğu.

    Yaz Dönencesi: Güneş'in gökyüzünde yaptığı görünen yıllık hareketinde, kuzeyden güneye dönüş yaptığı yer. Bu yerin Ekvator düzlemine göre açısal uzaklığı 23°27' dır. Dönüş, 21 Haziran'da olur.Günler bu tarihten sonra kısalmaya başlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü