Eğitim Sitesi

Dönence Nedir? Dönence Hakkında Kısaca Bilgi

Dönence Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Dönence:

23° 27' Kuzey ve Güney enlemlerine verilen isim. Güneş ışınlarının Kuzey ve Güney Yarım Küre'de dik açıyla düştüğü en son enlemlerdir.

Dönence sayıyı 2 tanedir. Kuzey yarım kürede bulunan dönenceye "Yengeç Dönencesi", güney yarım kürede bulunan dönenceye "Oğlak Dönencesi" adı verilmektedir.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Dönence:

1- Tropik. Güneş'in görünen hareketinde dikaçıklığın en büyük ve en küçük olduğu yerler. Güneş'in gün dönümü zamanlarında gökyüzünde bulunduğu yerler. Yaz dönencesi 21 Haziran'da, kış dönencesi 21 Aralık'ta olur.

2- Ay ya da Güneş'in görünen hareketlerinde gelip geri döndüğü yer ya da daire; yaz dönencesi, kış dönencesi gibi.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Dönence:

Yerküre üzerinde, güneş ışınlarının yılda iki kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator'un 23° 27' kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iç çemberden her biri, tropika.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Boyun: 1. İki yüksek yer (tepe ya da dağ) ya da iki alçak yer (çukur) arasında kalan yere boyun denir. 2. Birbirine ters yönde açılmış iki akarsu vadisinin en yüksek, iki doruk arasındaki alanın en alçak yerine boyun denir. Buralara bel yada geçit de denir.

    Araziden Yararlanma Haritaları: Bir bölgede arazinin nasıl kullanıldığını gösteren haritalardır. Bu haritalar yardımıyla ekili-dikili alanların, çayır ve mera alanlarının, orman alanlarının, bölünüşü ile kayalık, bataklık gibi kullanılmayan alanlar hakkında bilgi edinilir. Tarımın türü ve tarım ürünleri de bu haritalarda gösterilir.

    Enlemin Etkileri: (Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe değişen özellikler) 1. İklim. 2. Güneş ışınlarının düşme açısı. 3. Sıcaklık dağılışı. 4. Deniz suyu sıcaklık ve tuzluluk oranı. 5. Gece ile gündüz arasındaki zaman farkı. 6. Kalıcı kar sınırı yükseltisi. 7. Yerleşme ve tarım faaliyetlerinin sınırı. 8. Bitki örtüsü ve çeşitliliği. 9. Toprak çeşidi. 10. Akarsu rejimleri. 11. Tarım ürünü çeşitliliğini. 12. Yerleşim biçimi. 13. Nüfus Dağılışı. 14. Hayvanların dağılışını. 15. Dünyanın dönüş hızı ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe azalır.

    Gelişmişlik: Yerleşim birimlerinin çeşitli kriterlere göre sosyal ve ekeonomik yönden istatistiksel olarak değerlendirilmesi sonucu elde edilen değerlere göre belirlenen göstergedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü