Eğitim Sitesi

Dolaylı Anlatım Nedir? Dolaylı Anlatım Hakkında Kısaca Bilgi

Dolaylı Anlatım Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Dolaylı Anlatım:

Bir sözün kişi, zaman, anlatıcı değişiklikleriyle aktarılan biçimidir. Bu anlatım biçimiyle kurulan cümlelere daha çok roman, öykü gibi anlatımsal türlerde, olayların yazar tarafından anlatılmasında rastlanır.
Örnek :
En iyi romanlar, bir bunalım döneminde yazılır, der Dostoyevski. (Doğrudan)
En iyi romanların bir bunalım döneminde yazılacağını söylüyor Dostoyevski (Dolaylı)
Turgut Uyar : "Nobel Ödülünü kazanan bu yazarı, en içten dileklerimle kutlarım." Diyor. (Doğrudan)
Turgut Uyar, bir yazısında , Nobel Ödülü kazanan bu yazarı en içten dilekleriyle kutladığını belirtiyor. (Dolaylı)

 

Edebiyat Terimi Olarak Dolaylı Anlatım:

Roman, öykü gibi edebiyat türlerinde olayların yazar tarafından anlatılması.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    İşaret Zamiri: Adın yerini işaret yoluyla tutan zamir. "Buna" ve "onları" gibi kişi adları dışında varlık adlarının yerini gösteren zamirler işaret zamirleri adını alır. bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar vb.

    Dil Bilgisi: 1. Dünya üzerinde, her ulusun bir dili vardır. Bir dili, doğru ve güzel konuşup yazabilmek için gerekli kuralları öğreten bilim dalına dil bilgisi denir. 2. Bir dili doğru ve güzel konuşup yazabilmek için gerekli kuralları öğreten bilim dalına dil bilgisi denir. 3. Çeşitli düzeydeki okullarda, Türkçenin ses, şekil ve cümle yapısı ile cümlenin ögeleri arasındaki anlam ilişkilerini öğreten bilgi dalı; bu bilgileri veren dersin ve kitapların adı.

    Oldurgan Fiil: Geçişsiz fiillerin "-r, -ar, -er, -t, -tır" ekleriyle geçişli hale getirilmesiyle oluşturulan fiillere oldurgan fiil denir. Fiilin ilk hali "ne, neyi, kimi" sorularına cevap vermezken, ikinci hali, yani "-r, -t, -tır" eklerini almış hali, bu sorulara cevap vermektedir. Örnek : uyumak - uyut.

    Eş Anlamlı (Anlamdaş) Sözcükler: Sesleri farklı, anlamları aynı olan sözcüklere eş anlamlı(anlamdaş) sözcükler denir. NOT: Türkçedeki eş anlamlılık, yabancı kökenli sözcüklerden kaynaklanır. Örnek : bağımsızlık-istiklal, görev-vazife, sorun-problem, koruma-muhafaza, yüz-sima

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü