Eğitim Sitesi

Doğmatizm Nedir? Doğmatizm Hakkında Kısaca Bilgi

Doğmatizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Doğmatizm:

Din ya da otoritelerce, öne sürülen düşünce ve ilkeleri kanıt aramaksızın, incelemeksizin ve eleştirmeksizin doğru sayan anlayıştır. Temelde skolastik bir anlayıştır. Günümüzde değişme ve gelişmeyi yadsıyan öğretilerin ve anlayışların adıdır. Özellikle metafizik öğretilerin tümü dogmatiktir. Deney alanının dışında kalan, bilimsel olmayan tüm savlar dogmatiktir. Dogmatizmin doğal sonucu zorbalıktır. Deneylerle ve yaşamla kanıtlanamayan hatta çelişen kurallar baskı ve zulümle kanıtlanmaya çalışılır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Yasama: Yasa yapma. Bu görev ülkemizde TBMM'ye aittir.

    Ulusal İrade: Bir ulusun bir işin nasıl yapıldığı gerektiği yolunda açığa vurduğu karar. Ulusal irade ancak egemenliğin ulusun tümüne ait olduğu devlet sisteminde belirlenebilir.Ulusal iradenin somutlandığı yer parlamentodur.

    Göktürkler: Göktürkler, tarihte Türk adı ile kurulmuş ilk devlettir. Hun İmparatorluğunun zayıflaması ve dağılmasından sonra 552 yılında Türk boyları arasında hakimiyet sağlanarak Göktür Devleti kurulmuştur. 745'te Uygurlar, İkinci Doğu Göktürk (Kutluk) Kağanlığını mağlup etmesiyle, Göktürk devleti yıkılmıştır. Göktürk dönemi ile ilgili olarak, aynı dönemden Orhun-Yenisey vadisine dikilen ve Göktürk alfabesi kullanılarak yazılan Orhun abidelerinden bilgi alınabilmektedir.

    Stratejik: Elinde bulundurana büyük ayrıcalıklar ve üstünlükler sağlayan yer ya da bölge.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü