Eğitim Sitesi

Doğaçlama Nedir? Doğaçlama Hakkında Kısaca Bilgi

Doğaçlama Terimi Hakkında Bilgiler

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Doğaçlama:

Belirli bir metne bağlı ya da metne bağlı kalmadan, aşamaları önceden belirlenmemiş biçimde seslendirmeyi ya da prova esnasında gerçekleştirilen duruma uygun bir sesle canlandırma performansı.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Doğaçlama:

1. Müziğin o anda yaratılması. İçten geldiği gibi çalma. Improvisation (Fr.).

2. (Dans) Dansçının kimi zaman koreografi gereği, kimi zaman herhangi bir koreografiye bağlı kalmaksızın, önceden belirlenmemiş biçimde, gösterim ya da prova esnasında gerçekleştirdiği dans performansı.

 

Tiyatro Terimi Olarak Doğaçlama:

1- Oyuncunun, konuya bağlı fakat metne bağlı kalmadan, içinden geldiği gibi konuşması ve davranması.

2- Oyun sırasında, beklenmedik bir ters durum karşısında durumu kurtarmak için konuda olmayan hareketler yapıp sözler söyleme.

3- Güldürmek amacıyla daha önceden saptanmamış hareketlere ve sözlere yönelme; bu sonuncusu tiyatro sanatı açısından olumsuzdur.

 

    Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri

    Efekt: Yapım içeriğine katkıda bulunmak veya dikkat çekmek amacıyla yapay olarak oluşturulan veya zenginleştirilen sesler, görüntüler ve/veya grafikler.

    Zaman Kodu: Çekimlerin saat, dakika, saniye ve kare sayısı bakımından belirlenmesini sağlamak amacıyla bant üzerine kaydedilerek kayıt, kurgu ve okuma sırasında çekimin süresi, başlangıç ve bitiş zamanının hesaplanabilmesini sağlayan sistem.

    Açık Uçlu Soru: Sadece "evet" ya da "hayır" şeklinde cevaplanamayacak, kapsamlı ve muhatabından bilgi/yorum talep eden soru.

    Haber Üst Başlığı: Haber şablonunda başlığın üstünde yer alan, haberin özüne yönelik kısa ve vurucu bir cümleden oluşan başlığı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü