Eğitim Sitesi

Diyalektik Materyalizm Nedir? Diyalektik Materyalizm Hakkında Kısaca Bilgi

Diyalektik Materyalizm Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Diyalektik Materyalizm:

1- Marksist felsefeye, Marksizmin özellikle de varlık, bilgi ve yöntem kuramıyla ilgili boyutuna, Marksizmin eski Doğu Bloku'ndaki savunucu veya temsilcileri tarafından verilen ad; gerçekten var olanın hareketi diyalektik olan madde olduğu görüşü.

2- Asıl varlığın madde olduğunu; onun hareket hâlinde bulunduğunu; bu hare- ketin tez, antitez, sentez şeklinde ilerleyen diyalektik bir hareket olduğunu öne süren görüş.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Deizm (İlahçılık): Tanrının varlığını kabul etmekle birlikte tanrının evreni yarattıktan sonra kendi yasasına göre işlemek üzere tek başına bıraktığını söyleyen öğretidir. Deizm, dünyayı akla dayanarak açıklamayı amaçlayan aydınlanma çağının (18 .yy.) Tanrı anlayışıdır ve Tanrı'yı akla dayanarak açıklamak ister. Tanrı'nın varlığını kanıtlamak için mucizelere, vahiylere ihtiyaç yoktur. Deizme göre, Tanrı dünyayı bir kere yaratmıştır, ondan sonra dünyaya müdahale etmesi akla aykırıdır ve bu kabul edilemez.

    Erdem: 1- Ahlak felsefesinin övdüğü ve ön plana çıkardığı iyilik, dürüstlük, doğruluk, alçakgönüllülük, adalet gibi ahlaki değerler. (Ahlak felsefesinin kurucusu Sokrates, erdemin bir bilgi işi olduğunu, insanın erdeme eğitim yoluyla elde edeceği bilgilerle ulaşabileceğini savunmuştur. Aristoteles'e göre ise erdem, her türlü aşırılıkların ortasındadır. Erdemli kişi her zaman doğru olan orta bir yolu bulabilendir.) 2- İyiyi yapmaya yönelmedir. Ahlaki bakımdan sürekli iyi olma eğilimidir. 3- İradenin ahlak açısından iyi olana yönelmesi. 4- İnsanın ahlaki yetkinliği, fazilet.

    Dogma: 1- Doğruluğu sınanmadan benimsenen bir öğretinin yada ideolojinin temeli yapılan sav(iddia). 2- Bir felsefe okulunda benimsenen, doğru diye öne sürülen öğreti.

    Olumsuz Aktarma: Daha önce yapılmış bir öğrenmenin başka bir durumdaki öğrenmeyi zorlaştırması. İki durumdaki davranışlar farklı olduğunda ortaya çıkar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü