Eğitim Sitesi

Diyafram (f) Değeri Nedir? Diyafram (f) Değeri Hakkında Kısaca Bilgi

Diyafram (f) Değeri Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Diyafram (f) Değeri:

1- Objektifin açıklığını ifade eden sayısal değerdir. Objektifin odak uzaklığı veya boyutu ne olursa olsun, eşit "f" değerlerinde filmin üzerine düşen ışık miktarı her zaman aynı olacaktır. Diyafram değeri ne kadar küçük bir rakamsa (örneğin f/2) objektif açıklığı o kadar büyük olur ve daha çok ışık girişine olanak verir. Rakam büyüdükçe (f/22 gibi) metal levhalar kısılır ve objektiften giren ışık azalır.

2- Diyafram çeşitli açıklık durumlarını simgeleyen sayılar. Diyafram değeri, objektif çapının, diyafram açıklığı çapına bölünmesi ile bulunur. Belirli bir diyafram değerine sahip tüm objektiflerin, o değerde, aynı miktarda ışık geçirmeleri gerekir. Diyafram değerlerinin sayısal olarak yükselmesi, makineye girecek ışığın azalacağını, küçülmesi ise artacağını gösterir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Vizör (bakaç): 1- Fotoğraflanacak alanın izlenmesini sağlayan optik sistemdir. Bazıları objektifin içerisinden geçen ve nihai fotoğrafla birebir aynı olan görüntüyü verirlerken, bir kısmı objektife yakın konumlandırılarak çekilmekte olan fotoğrafın yaklaşık bir önizlemesini sunarlar. 2- Kullanıcıların fotoğraf çekerken sahneyi izleyecekleri yer. SLR makinelerde "buradan ne görüyorsanız onu çekersiniz". Cep makinelerinde ise artık bir bakaç bulmak oldukça zor; çünkü dev ekranlar bu işi gayet iyi yerine getiriyor. 3- Makinede oluşan görüntünün olabildiğince aynını gösteren ve mercekler düzenine dayanan parça.

    CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor): CCD haricindeki diğer bir görüntü algılama ve oluşturma sistemidir.

    Renk Süblimleştirme Yöntemiyle Çalışan Yazıcı: Süblimleşme yoluyla baskı alan yazıcılarda, mürekkep ısındığında renk verici gazlar meydana getirmektedir. Fotoğraf jelâtinine benzer şekilde, yüksek kalitede baskı alınabilmektedir.

    Tungsten Aydınlatma: Tungsten kullanan lambadan yayılan sürekli ve yüksek renk ısısına sahip ışıktır. Evde kullanılan ampullerin çoğu tungstendir. Fotoğraflarda amber rengini hâkim renk olarak öne çıkarır, bunun önüne geçebilmek için mavi renkli filtre veya tungsten ışık için özel olarak üretilmiş bir film kullanılabilir. Dijital fotoğraf makineleri ise tungsten için beyaz ayarına sahiptir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü