Eğitim Sitesi

Diyafram Nedir? Diyafram Hakkında Kısaca Bilgi

Diyafram Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Diyafram:

Işığa karşı duyarlı filmin ne kadar ölçüde ışık alması gerektiğini kontrol eden objektif üzerindeki sistem.
Fotoğraf makinesindeki filmin üzerine ne kadar şiddette ışık düşeceğini ayarlayan bölümdür.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Diyafram:

Memelilerde,akciğerlerde gaz alışverişini kolaylaştıran,göğüs ve karın boşluğunu ayıran kaslı yapı.

 

Fizik Terimi Olarak Diyafram:

Bir lensten geçen ışığın miktarının ayarlandığı açılır-kapanır bir kapı.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Diyafram:

1- Işığın filme ya da algılayıcıya ulaşmasını sağlayan objektifin ortasındaki açıklığın boyutunu ayarlamaya yarayan, objektifin içerisinde yer alan ve üst üste yerleştirilmiş metal levhalardan oluşan mekanizmadır.

2- Fotoğraf makinelerinin objektiflerinde açılıp kısılarak filme ulaşacak ışık miktarını ayarlayan parça.

 

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Diyafram:

Göğüs ve karın boşluklarını birbirinden ayıran ince ve geniş kas.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Diyafram:

Göğüsle karın boşluğunu ayıran kas.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Diyafram:

Karın ve göğüs boşluğunu ayıran kasılma-gevşeme yoluyla solunumu sağlayan kas. Solunum kası.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Düzlem: Mekânın iki boyutlu, düşey ya da yatay bir uzantısı. Mimari kompozisyonlarda somut değeri olsa da, resim'de mekân ve hareket yanılsamasının ön koşuludur. Heykel'de ise çok yalın geometrik biçimler dışında düzlem çokça ilgilenilen bir öğe değildir. Resimde tuvalin yüzeyi resimdeki mekanın en yakın boyutu olarak hissedilmekle birlikte, bu yüzeyin alt bölümü izleyiciye en yakın, en üstüyse en uzak mekanı içeren bir yer düzlemi olarak da yanılsanır. Derinlik yanılsamasını amaçlayan kompozisyon'larda ön plan, orta plan, arka plan anlatımları bunları algılatan farklı derinlik düzlemlerinin vurgulanmasıyla oluşturulur.

    Minai: Seramik ve çini sanatında sıraltı ve sırüstü tekniklerinin birlikte kullanılması. Bu teknikte, astarlanmış kap önce yeşil, mavi ve mor gibi yüksek ısıya dayanıklı boyalarla bezenir ve sırlanarak fırınlanır. Sonra üstüne siyahla desenin dış çizgileri yapılır, çok renkli mine boyalarla renklendirilir ve fırınlanır. İki ayrı teknikle yapıldığından boyaların birbirine karışması da engellenmiş olur.

    İzokefali: Bir kompozisyonda tüm figürlerin boy ve önem farkı gözetilmeksizin başları aynı hizaya gelecek biçimde yerleştirilmesi. Özellikle Yunan sanatının klasik dönem kabartmaları için kullanılan bu terim, resim ve grafik sanatında da geçerlidir.

    Ready Made: Bir sanat yapıtı olarak benzerleri arasından seçilip değerlendirilmiş, üzerinde bir değişiklik yapılmaksızın kullanılmış ya da üzerindeki değişiklik sadece üretimi sırasındaki rastlantılara bağlı olarak ortaya çıkmış endüstri ürünü obje. İlk kez Dada Akımı'nın ünlü beyni M. Duchamp tarafından öne sürülmüştür. Gerçekte, bir sanat yapıtı olmaktan çok, sanat alanındaki geleneksel yaratma yöntemlerine bir eleştiri olarak yorumlanabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü