Eğitim Sitesi

Dirlik Nedir? Dirlik Hakkında Kısaca Bilgi

Dirlik Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Dirlik:

Osmanlı Devletinde hizmet karşılığında verilen topraklara dirlik denirdi.
"Kendisine dirlik verilen kişi toprağın ekilip biçilmesinden sorumludur."

 

Tarih Terimi Olarak Dirlik:

Osmanlı Devleti tarafından görevlilere maaş olarak verilen veya belli bir topraktan sağlanan yıllık vergi gelirlerinin ayrılmasıyla ödenen, para veya üründür. Ulufe, müşahere, saliyane, türünden günlük, aylık, üç aylık ve yıllık maaşlarla, has, zeamet, tımar, arpalık ve malikane türünden gelirlerin tümüne dirlik denir. Daha çok has, zeamet ve tımar gelirleri için kullanılan bir deyime dönüşmüştür.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Dirlik:

Yaptıkları hizmet karşılığında devlet görevlilerine ve savaşlarda yararlılık gösteren askerlere tahsis edilen gelir kaynaklarına dirlik adı verilir.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Dirlik:

Devlet memurları ve askerlere görevleri karşılığı verilen maaş veya toprak.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Festival: 1. Dönemi, yapıldığı çevre, katılanların sayısı veya niteliği programla belirtilen ve özel önemi olan sanat gösterisi. 2. Bir bölgenin en ünlü ürünü için yapılan gösteri, şenlik.

    Fetih: Bir kenti veya ülkeyi düşman elinden savaşarak alma eylemidir. Bu sözcük daha çok Müslümanların bu tür eylemleri için kullanılır. "İstanbul 29 Mayıs 1453'te fethedilmiştir."

    Yargı: Yargı: Yasalara göre mahkemece bir olay veya olgunun doğuşuna etken olan sebeplerin de göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi sonucu verilen karar.

    Doğal Ortam: Yeryüzünde insan elinin değmediği alan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü