Eğitim Sitesi

Dirhem Nedir? Dirhem Hakkında Kısaca Bilgi

Dirhem Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Dirhem:

1- 1 Nisan 1931 tarihine kadar bizde de kullanılan Arap-İslam ağırlık ölçü birimi olup, 3.207 grama denktir. 400 dirheme bir okka (1282.8 gr.), 44 okkaya bir kantar (56443.2 gr.), 4 kantara bir çeki (225.7728 kg.) denirdi.

2- Emeviler döneminde bastırılan gümüş para.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Dirhem:

3,148 grama denk gelen eski bir ağırlık ölçüsü.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Dirhem:

Gümüş para; ağırlık ölçüsü, bir dirhem; 12/6 nohut yani, 12 nohut, bir nohudun onda altısı ağırlığındadır. Her bir nohudun ağırlığı 0.1953 gram olduğundan dolayı, bir dirhemin ağırlığı 2.4607.3 gram sikkeli gümüşe eşittir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Dirhem:

3,25 gram gelen bir ağırlık ölçüsü, okkanın 400'de biri.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tasavvuf (Sufizm, Gizemcilik): Varlıkla insan arasında ilişki kurulabileceği temeline dayanan ve tarihsel gelişiminde çeşitli değişikliklere dönüşen dinsel inanıştır. Bir takım gizlere dayanan ve temel niteliği gizlilik olan anlayıştır. Yahudilik'te Kabota, Hindistan'da Pantacali, Hristiyanlık'ta Mistisizm-Teosofi, İslamlık'ta Tasavvuf adlarını alır. İslam'da müminin doğrudan Tanrı'nın bilgisine ulaşmasını amaçlayan düşünce, inanç ve yaşam biçimidir. Gerçeği, insanın kendi yalnızlığında aramasından doğmuştur. Dinde manevî ve beşerî duygulara yer veren akım.

    Tevrat: Hz. Musa'ya bildirilen Tanrı buyruklarını kapsyan, Ahdi Atik ya da Eski Ahit de denilen, İbranilerin din kitabı.

    Berberiler: Kuzey Afrika'nın yerli halkıdır. Fas, Cezayir, Tunus, Libya ve Mısır'da aşiretler halinde,genellikle göçebe olarak yaşarlar.

    Aşiret (Kabile-Uruk-Boy): 1- Aynı soydan gelen, göçebe ya da yarı göçebe yaşam sürdüren insan topluluğudur. Tarihsel olarak Cilalı Taş Devri'nde yaşayan, avcılık ve toplayıcılığın yanı sıra tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla yaşamını sürdürebilen, kulübeler yapmasını bilen, ok-yay ve tekerleği kullanabilen, topraktan kapkacak üreten, doğal önderlikle (yaşlılar kurulu) köylerde yaşayan sınıfsız (komünal-ortakçı) toplumdur. 2- Bir ataya bağlı insanlardan meydana gelen büyük bir aile, göçebe topluluğu anlamına da gelir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü