Eğitim Sitesi

Dil Bilgisi Nedir? Dil Bilgisi Hakkında Kısaca Bilgi

Dil Bilgisi Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Dil Bilgisi:

1. Dünya üzerinde, her ulusun bir dili vardır. Bir dili, doğru ve güzel konuşup yazabilmek için gerekli kuralları öğreten bilim dalına dil bilgisi denir.

2. Bir dili doğru ve güzel konuşup yazabilmek için gerekli kuralları öğreten bilim dalına dil bilgisi denir.

3. Çeşitli düzeydeki okullarda, Türkçenin ses, şekil ve cümle yapısı ile cümlenin ögeleri arasındaki anlam ilişkilerini öğreten bilgi dalı; bu bilgileri veren dersin ve kitapların adı.

 

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Dil Bilgisi:

Her dilin kendine göre kural ve özellikleri vardır. Dil, kuralları dışında kullanıldığında şekil ve anlam yönünden bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, etkili konuşma yapacak kişi; dil bilimci kadar olmasa bile konuştuğu dilin kurallarını öğrenmelidir. Hatip; dilinin ses, şekil, anlam ve cümle yapısını bilmek zorundadır. Onun için hatip, dil eğitiminden geçmeli ve çok okumalıdır.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Kıta: En az dört dizeden oluşmuş koşuk ya da koşuk parçası.

    Birleşik Eylem: Bir sözcük ile biçim veya anlam bakımından kaynaşıp kalıplaşan eylem.

    Bağımlı Sıralı Birleşik Cümle: En az iki cümleden oluşan yalnız başlarına kullanıldıklarında da bir yargı bildiren fakat özneleri, nesneleri veya tümleçleri ortak olan birbirine virgül, noktalı virgül gibi işaretler veya bağlaçlarla bağlanan ve anlamca birbirine bağımlı olan cümleler: Karşı sarraflara el öpmeğe gidecektik... Bunu bize ne babam ne de annem söylemişti. (O.Kemal, BE, s.69) vb.

    Yeterlik Fiili: Eylemlerin kök ya da gövdelerine -e (-a) eki, sonra da bil- eylemi getirilerek yapılan birleşik eylemlere yeterlik eylemi diyoruz. Sen neden suçlu olacakmışsın! Nasıl suçlu olabilirsin sen? (T.Buğra, Yalnızlar, s.237) vb.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü