Eğitim Sitesi

Didaktik Şiir Nedir? Didaktik Şiir Hakkında Kısaca Bilgi

Didaktik Şiir Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Didaktik Şiir:

Belli bir düşünceyi kabul ettirmek veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, ahlaki bir ders çıkarmak için yazılan öğretici şiirlere didaktik şiir denir.

 

Edebiyat Terimi Olarak Didaktik Şiir:

1. Görünüşte şiirsel bir dokusu olan, ama gerçek amacı bir düşünceyi aşılamak ya da belli bir konuda öğüt vermek olan öğretici nitelikteki şiir.

2. Öğretici, bilgi verici şiir türü.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Yer Belirteci: Eylem ve eylemsilerin anlamını yer yönünden belirten zarf türü.

    Dilek-Şart Cümlesi: Birleşik cümlelerde temel cümledeki oluş ve kılışın gerçekleşmesini tasarlama durumundaki bir dileğe veya şarta bağlayan yardımcı cümle türü. Bu tür cümleler dilek-şart kipi ekleriyle karşılanır: İstanbul'a gitsem, aradığım kitapları bulabilirim. (Y.K.Karaosmanoğlu, Erenlerin Bağından, s.27)

    Anlam Değişmesi: Bir kelimenin gösterdiği anlamdan az veya çok uzaklaşarak yeni bir anlam kazanması olayı: EAT. uslu "akıllı" , T.T. uslu "yaramazlık etmeyen, haşarı olmayan" vb.

    Soru Cümlesi: 1. Bir duyguyu, düşünceyi soru yoluyla anlatan veya soru yoluyla bilgi almayı amaçlayan cümlelere soru cümlesi denir. Örnek : Oraya nasıl gidebilirim? 2. Soru eki "-mı, -mi, -mu, -mü" veya "kaç, nere, kim" gibi soru sözcükleriyle soru soran, karşılığında yanıt isteyen cümlelere soru cümlesi denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü