Eğitim Sitesi

Deyiş Nedir? Deyiş Hakkında Kısaca Bilgi

Deyiş Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Deyiş:

Halk edebiyatında şiir, halk türküsü ya da bir kimsenin bir konuyla ilgili anlattığı, ifade.

 

Edebiyat Terimi Olarak Deyiş:

Türk halk edebiyatında hece vezniyle söylenen şiirler. Türkü, destan, koçaklama, güzelleme, taşlama, nefes, koşma, tekerleme türlerinin hepsine deyiş adı verilir. "Deme" sözcüğü de kullanılır."Deme" daha çok Alevî şairlerin tarikatlarıyla ilgili konuları işleyen şiirlerine kendilerince verilen ad.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Quartett (Kuartet): Dört ses veya dört alet için yazılan müzik parçası. Gerek vokal ile gerek yalnız müzik aletleriyle sunulan müzikte en uygun gruplanma şeklidir. Çalgısal oda müziğinin en çok sevilen ve sunulan şekli kuartettir. Kuartet sonat formunda yazılır yani üç veya dört kısımdan oluşur. Eserde yer alan çalgılar yaylı çalgılar ise genelde; 1. keman, 2. keman, viyola, viyolonsel şeklinde sıralanırlar. Bazen dört nefesli çalgı için "nefesli çalgılar kuarteti" veya üç farklı çalgıya piyano eşliğiyle "piyanolu kuartet" yazılır. Yaylı çalgılar kuarteti için en güzel eserleri klasik devir verdi. Bu türün ilk büyük bestecisi Joseph Haydn'dır. Mozart, Beethoven, Schubert gibi besteciler ve onlardan sonra gelen romantik besteciler müzik edebiyatının bu türüne etkili eserler bıraktılar. Ondokuzuncu ve Yirminci Asırların en ünlü yaylı çalgılar kuarteti çalan grupları "genellikle birinci kemacının adıyla anılmak üzere" şunlardır: Schuppanzigh - Qu, Bohemya - Qu, Joachim - Qu, Gürzenich - Qu, Capet - Qu, Gewandhaus - Qu, Budapeşte - Qu, Havemann - Qu, Pro Arte - Qu, Quartetta di Roma, Strub - Qu.

    Dört Zamanlı Ölçüler: Dört zamanlılıkta iki vurgulu iki grup vardır, ama birinci vuruştaki vurgu daha güçlüdür. "Dört dörtlüğe çok sık rastlanır. Dört ikilik ve dört sekizlik de kullanılan dört zamanlı ölçülere örnektir. Bazen ölçü zamanının olması gereken yerde "C" harfine benzer bir sembol görürüz. Bu sembol de "Dört dörtlük" yerine kullanılmaktadır. Sürelerin vuruşları ise belirli bir kalıba göre yapılır.

    Allemande (Fr.): Almanya'da doğan, 1550 yıllarında Fransa'ya geçen, ağırca tempoda tören dansı. Alman dansı. 4/4'lük tempoda, orta hızda.Bu dansın karakteri 18. yüzyılda sanat müziğinde süitin bölümlerinden biri olmuş, başlangıçtaki özellikleriyle bağlılığı azalmıştır.

    Klasik: 1700'lerin ortalarından 1800'lerin başlarına kadar devam eden bir müzik tarihi dönemi; bu dönemin müziği barok ve romantik dönem müziklerine göre daha kuralcı, sakınımlı ve duygusal açıdan daha tutucudur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü