Eğitim Sitesi

Devrimcilik Nedir? Devrimcilik Hakkında Kısaca Bilgi

Devrimcilik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Devrimcilik:

Dil devriminin ilk yıllarında inkılapçıık daha sonraki yıllarda ihtilalcilik olarak kullanılmıştır. Bir toplumun önemli kurumlarını kısa bir süre içinde yenileştirmesi demektir. Atatürkçülüğün altı temel ilkesinden biridir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Bağıt: Yapılmak istenilen bir işi birkaç kişinin karşılıklı olarak kararlaştırıp üstlerine almaları, akit.

    Genç Türkler (Jön Türkler): Tanzimat döneminin sonlarına doğru, bazı Osmanlı aydınları (Namık Kemal, Şinasi, Ziya Paşa, Hüseyin Avni Paşa) Genç Osmanlılar adıyla bir cemiyet kurdular. Bunlar; Osmanlı ülkesinde yaşayan herkesin, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin eşit tutulması halinde azınlıkların ayrılmaktan ve devlet kurmaktan vazgeçeceklerini savunuyorlardı. Bu düşüncelerinin uygulanabilmesi için de; Meşrutiyet'in ilan edilmesi, temel hak ve özgürlüklerin bir anayasa ile korunması gerektiğine inanıyorlardı. Bu nedenle II. Abdülahamit'e baskı yapıp 1876 yılında Meşrutiyet'in ilanını sağladılar.

    Yeniçeri: Osmanlı Devleti'nin sürekli ordusunu oluşturan kapıkulu ocakları örgütlenmesinin en ayrıcalıklı ve en eski sınıfı. Örgütlenmesi I. Murat Dönemi'nin ilk yıllarında başlamış, XV. Ve XVI. yüzyıllarda Osmanlı ordusunun çekirdeğini oluşturmuştur. Ortaçağda görülmedik disiplinleri, eğitimleri ve vurucu güçleriyle Yükselme Dönemi'nin zaferlerinde büyük rol oynayan Yeniçeriler, Osmanlı düzeninin bunalıma girdiği XVII. XVIII. yüzyıllarda başlı başına bir iktidar, hatta bir terör odağına dönüşerek İstanbul'daki tüm ayaklanmalara katılmışlardır. II. Mahmud'un merkezi yönetimin temellerini yenileme çabaları çerçevesinde öbür kapıkulu ocaklarıyla birlikte ortadan kaldırılmıştır (1826).

    Eflâk: Romanya'nın güney bölgesine Osmanlılar'ca verilen isim. (Merkezi önce Targovişte, sonra Bükreş idi.)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü