Eğitim Sitesi

Devrim (İhtilal) Nedir? Devrim (İhtilal) Hakkında Kısaca Bilgi

Devrim (İhtilal) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Devrim (İhtilal):

Bir toplumun yaşamında önemli işlevi olan kurumların hızlı ve geniş kapsamlı bir biçimde kökten değiştirilmesi ya da yenileştirmesi olarak tanımlanabilir. Temelde siyasal iktidarın devrilmesini kapsayan bir terim olmakla birlikte, daha geniş anlamda toplumsal yaşamın çeşitli alanlarında görülen büyük değişimleri (Örn. Sanayi Devrimi) nitelendirmede de kullanılır.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Devrim (İhtilâl):

Tüm değer ve biçimlerde meydana gelen ani ve köklü değişim.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Anadolu Hisarı: İstanbul Boğazı'nın Anadolu yakasında 1395'de I. Bayezid (Yıldırım) tarafından İstanbul'un kuşatılmasına destek olması için yaptırılmış bir kaledir. Güney yönünde 80 metre uzunluğunda İstanbul'un alınmasında ve boğazların denetim altında tutulmasında önemli rol oynayan hisar, İstanbul'un alınmasından ve Karadeniz'de aske-ri üstünlük sağlanmasından sonra eski önemini yitirmiştir.

    Hayat Sahası: Hitler, “Almanya’nın bir dünya gücü olmak zorunda olduğunu, aksi takdirde ortada Almanya diye bir ülke kalmayacağını” düşünmekteydi. Pragmatik ve fırsatçı bir lider olan Hitler, kuşkusuz belli bir program dahilinde hareket etmiş ve üç aşamalı bir dış politika yürütmüştür. Bu aşamalar şöyleydi: Almanya’yı Versailles Barış Antlaşması'nın kısıtlamalarından kurtarmak, Almanya dışında yaşayan bütün Almanları Alman sınırları içine almak (ein Volk, einReich), ve Hayat Sahası ( Lebensraum ) politikasıyla Alman Devleti'nin gücünü en üst düzeye çıkarmak Hayat Sahası, Almanya’nın nüfus artışıyla birlikte hayat standartlarını yükseltebileceği yeni yerler demekti. Hitler’in düşüncesi, nüfus yoğunluğu az, tarıma elverişli toprakların olduğu Doğu Avrupa’dan toprak alınmasıydı.

    I. Balkan Savaşı: I. Balkan Savaşı'nın Nedenleri 1. Osmanlı Devleti'ni Avrupa'dan atmak isteyen Rusya'nın Balkanlar'da yeni kurulan devletleri bir araya getirip ittifak kurmalarını sağlaması. 2. Balkan Devletleri'nin Tarblusgarp Savaşı'nın çıkmasını fırsat bilmeleri. 3. Osmanlı ordusu ve yönetiminde ikiliklerin yol açtığı iç karışıklıkların Balkan Devletlerince biliniyor olması ve bu devletlerin Osmanlı Devleti'nin zayıf olmasından yararlanmak istemeleri I. Balkan Savaşı Rusya'nın Pan-İslavizm politikası etkili oldu. Balkan devlertleri, Osmanlı'daki iç karışıklıklardan yararlanarak, tek tek Osmanlı Devleti'ne Savaş açtı. Osmanlı'ya karşı ilk savaş açan Karadağ oldu. Sırbistan ve Bulgaristan'a da Osmanlı Savaş açtı. Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti. Osmanlı Çatalca önlerine kadar çekildi. Büyük yenilgiler alan Osmanlı Devleti barış görüşmelerine başladı. I. Balkan Savaşı'nın Sonuçları: 1. Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti. 2. Osmanlı Devleti savaşı kaybetti ve Çatalca önlerine kadar çekildi. 3. Avrupalı Devletler Balkan yarımadasının yeni haritasını belirlemek için Londra Konferansı'nı topladı. 4. Osmanlı Devleti Midye-Enez hattının batısında kalan bütün topraklarını kaybetti. Arnavutluk ile Ege Adaları'nın durumu büyük devletlerin kararına bırakıldı. 5. Londra Antlaşması'nın imzalanmasını engellemek isteyenler 23 Ocak 1913'te Bab-ı Ali Baskını'nı gerçekleştirdiler.

    Alişar: Yozgat İli'nde, Alişar Köyünün kuzeyindeki höyüktür. MÖ:5500 yıllarında, Kalkolitik (Bakır) Çağı'ndan başlayarak, Erken Tunç Çağı'nı, Hitit, Frig, Med, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarını kapsayan bir dönemle ilgili bulgulara rastlanmıştır. Anadolu'nun özellikle tarih öncesine ışık tutan önemli merkezlerden biridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü