Eğitim Sitesi

Deşifre Nedir? Deşifre Hakkında Kısaca Bilgi

Deşifre Terimi Hakkında Bilgiler

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Deşifre:

Metnin sesli okunarak, durak ve vurgu yerlerinin belirlenmesiyle biçim ve anlam özelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla yapılan çözümleme çalışması.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Deşifre:

1. Önceden çalışmadan, notayı ilk görüşte okumak. Déchiffrage (Fr.)

2. (Dans) İcra edilecek koreografinin, dans hareketlerinin, dans teknikleri temel alınarak çözümlenmesi.

 

    Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri

    Objektif: Birden fazla merceğin bir araya gelmesinden oluşan ve görüntüyü oluşturmak üzere kameranın önüne takılarak görüntüsü alınacak nesnelerden yansıyarak gelen ışık dalgalarını toplayarak odaklanmış olarak ışığa duyarlı yüzeyler olan film ya da görüntü algılayıcısı (sensör) üzerine düşürmeyi sağlayan gereç.

    Haber Değeri: Tarihsel süreç içinde genel kabul görmüş evrensel habercilik kuralları çerçevesinde, olay/olgu/fikir/sorunun kitlelere haber olarak verilebilmesi için taşıması gereken zamanlılık, mesafe, önemlilik, ilgi çekicilik, ilginçlik, yakınlık, tanınmışlık, geçerlilik, sıklık, bolluk, benzerlik, insan ilgisi, bağlantılar, seçkincilik, kişisellik, olumsuzluk gibi özellikler.

    Ana/Son Kopya: Programın yayına hazır hale gelmiş halini içeren kayıt.

    Kaba Kurgu: Programın yapım sonrası sürecinde yer alan ve yapılan çekimlerin kopyalanarak, kesilip düzeltildiği; fakat görüntülerin ses, diyalog, efekt gibi kısımlarında henüz bir işlem yapılmadığı kurgu aşaması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü