Eğitim Sitesi

Derviş Nedir? Derviş Hakkında Kısaca Bilgi

Derviş Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Derviş:

1. Farsça'da dilenci anlamına gelen bir sözcüktür. Tasavvufta ise, bir tarikata girerek, Dünyanın maddi olanaklarından elini eteğini çekerek yoksulluğu seçen, bir tarikat şeyhine bağlanıp tekkede hizmet eden, çile dolduran ve ibadetle nefsini terbiye eden kimsedir. Dervişlikte amaç insanın yüreğini arındırarak olgunlaşması ve Allah'ın rızasına ulaşmaktır.

2. Bir tarikata girmiş, o tarikatın töre ve yasalarına bağlı kimse.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Derviş:

Tarikatlardan birine bağlı olan ve tekkede çile ile uğraşan, giyim ve yaşayışında tarikatının adetlerini güden kişi.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Derviş:

Bir tarikata girmiş, onun yasa ve törelerine bağlı kimse.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Derviş:

Farsça. Fakir, dilenci, dünyadan yüz çeviren, kendini Allah'a veren kişi. Tarikat mensuplarının çoğu fakir olduğu için, bu isimle anıldığı ileri sürülür. 

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Millet: Genel olarak millet, aynı topraklar üzerinde yaşayan kültür, tarih, gelenek ve dil bakımından aralarında ortaklık bulunan insan topluluklarını ifade eder. Atatürk ise milleti şöyle tanımlamaktadır: "Zengin anılar mirasına sahip olan, beraber yaşamak hususunda ortak istek ve anlaşmada samimi olan ve sahip olunan mirasın korunmasına devam hususunda da iradeleri ortak olan insanların birleşmesinden oluşan topluma millet adı verilir . " Millet sadece ırkî bir zümre de değildir.

    Papa: Roma Katolik Kilisesi'nin, kardinaller meclisince seçilen, Vatikan'da oturan ve Hz. İsa'nın vekili sayılan başkan.Katoliklerin ruhanî lideri. En büyük rahip.

    Dersaadet: İstanbul'a verilen adlardan biri.

    Temerküz: Bir yerde toplanma.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü