Eğitim Sitesi

Derece Nedir? Derece Hakkında Kısaca Bilgi

Derece Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Derece:

İpoteklerin tescil edildiği sıralama. İpoteklerin bir birine üstünlüğü tarih ve yevmiye numaralarına göre değil, tapu kütüğünde işgal ettiği derece ve sıraya göre belirlenir. İpoteklerin diğer haklara üstünlüğü ise tarih ve yevmiye numarasına göre belirlenmektedir.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Derece:

1- Açı ölçme birimi. Bir çemberin 1 / 360'lık yayını gören merkez açının ölçüsü 1 derecedir.

2- Birim çemberin çevre uzunluğunu 360 eş parçaya ayırarak her bir parçayı gören merkez açının ölçüsü.

3. Bir tam çember yayının 360 eş parçaya bölünmesiyle elde edilen her bir yayı gören merkez açının ölçüsüne 1 derece denir. Bu ölçü 1° biçiminde gösterilir. Bir çemberin yay ölçüsü 360° olur.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Derece:

1- Perde anlamına gelen bir terimdir. Seslerin arasındaki farka (ses farkına) derece denir.

Türk Müziğinde perdelerin nota isimlerinin yanı sıra özel isimleri de vardır. Örneğin LA sesi Dügah olarak bilinir, RE sesi Neva , kaba RE ise Yegah olarak adlandırılır.

2- Gamın(öz dizinin) her birine (DO-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si) derece adı verilir. Gamın sekiz notasının sıralanışı bu esasa göre yapılır.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Kaynak Hakkı: Başkasının arazisinde kaynayan sudan yararlanmak hakkıdır. Kaynak, kaynayan su demektir. Medeni Kanun kaynağın ayrı bir mülkiyeti olamayacağını, kaynadığı arazinin bütünleyici parçası (mütemmim cüzü) olduğunu kabul etmiştir. Arazinin sahibi olan kimse kaynağın da sahibi sayılır. Kaynak araziden ayrı olarak iktisap edilemez. Ancak bir kimse arazisinden kaynayan sudan başkalarının yararlanmasına izin verebilir. Bu izin ancak bir irtifak hakkı şeklinde yapılabilir ve bu irtifak hakkına kaynak hakkı denir.

    Devletin Sorumluluğu: Medeni Kanunun 1007. maddesi uyarınca, tapu sicilinin tutulmasından kaynaklanan zararlardan kusursuz dahi olsa Devletin sorumlu olması demektir. Sicili tutan tapu memuru ise ancak kusurlu olması halinde ve kusuru oranında sorumludur.

    Hisse: Bir taşınmaz malın tam mülkiyetinin bir kısmına karşılık gelen paydır. Müşterek ve iştirak halinde mülkiyette maliklerden her biri taşınmaz malın bir miktar hissesine sahiptir.

    Yevmiye: Tapu siciliyle ilgili olarak tapu sicil müdürlüğünde yapılan her işlem ile ret edilen istemlerin tarih ve sıra numarasına göre kaydedildiği deftere yevmiye defteri; bu defterden alınarak tapu kütüğünde yapılan tescil veya terkinin yanında belirtilen tarih ve numaraya da, yevmiye tarihi ve numarası denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü